Москва поклала око на український ринок скрапленого газу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.05.2010 17:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10090

Російський газовий монополіст Газпром задумався над виходом на український ринок газомоторного палива, який вважається одним з найбільших у СНД.

Зокрема, компанія Газпромзбут Україна оголосила запит котирувань на право укладання договору на розробку фінансово-економічного обґрунтування придбання АГНКС на території України, а також на підготовку бізнес-плану проекту створення та розвитку інфраструктури реалізації на території України скрапленого газу.

Разом з тим, максимальна сума контракту за двома договорами становить лише близько $ 220 тис. У числі вимог до учасників: робота на ринку надання консультаційних послуг не менше 7 років, мати "успішний досвід надання послуг підприємствам нафтогазової галузі".

Нагадаємо, що українська мережа АГНКС налічує понад 190 станцій для заправки скрапленим природним газом. Згідно з даними компанії Сумигазмаш, що виробляє АГНКС, в Україні газомоторне паливо використовують близько 100 тис. автомобілів, які споживають близько 0,55 млрд. кубометрів на рік.

Варто також зазначити, що скраплений вуглеводневий газ (СВГ) як моторне паливо реалізується в Україні приблизно на 1,5 тис. АЗС. У 2009 році цій категорії споживачів було реалізовано 350-400 тис. тонн СВГ.

Газпромзбут Україна зареєстровано у квітні 2008 року. У 2009 році компанія поставила українським промисловим споживачам 2,1 млрд. кубометрів природного газу. У 2010 році компанія розраховує поставити українським промпідприємствам 3-3,5 млрд. кубометрів газу, при цьому в першому кварталі поточного року Газпромзбут Україна поставив близько 900 млн. кубометрів газу.

Раніше Національна комісія регулювання електроенергетики України видала трейдеру ліцензію на 5 років на постачання на місцевому ринку до 7,5 млрд. кубометрів газу на рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.