Одна безсонна ніч може викликати діабет

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.05.2010 12:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10097

Лише одна безсонна ніч може перешкодити організму повноцінно використовувати інсулін для переробки цукру, стверджують учені.

Дослідники вважають, що зв`язок між зменшенням кількості часу на сон і зростанням числа випадків резистентності до інсуліну і придбаного діабету може бути невипадковим, повідомляє РІА Новості.

"З наших даних виходить, що недостатня кількість сну вночі має серйознішу дію на регулювання обміну речовин, ніж вважалося раніше", - сказала директор медичного центру університету Лейдена Естер Донга, що очолювала дослідження.

Діабет другого типу викликається неможливістю організму повноцінно використовувати інсулін, унаслідок чого рівень цукру в крові росте, а це небезпечно для здоров`я. У всьому світі на цю недугу хворі приблизно 180 мільйонів осіб.

Раніше вчені вже виявили зв`язок між декількома ночами недостатнього сну і неповноцінним використанням інсуліну організмом, але Донга говорить, що нове дослідження стало першим, яке вивчило вплив лише однієї безсонної ночі на цю здатність організму.

Водночас, в іншому дослідженні, опублікованому в журналі Sleep, йдеться про те, що 6-8 годин сну на день зменшують ризик передчасної смерті.

Фахівці з університету Уорвіка й університету Фрідріха II в Неаполі проаналізували дані 16 досліджень тривалості життя і режиму сну, в яких брали участь понад 1,3 мільйонів жителів Європи, США та Азії. Вони встановили, що оптимальна тривалість сну, не пов'язана з можливими негативними наслідками для здоров'я і, в кінцевому підсумку, з передчасною смертю, становить від шести до восьми годин на добу.

"Стабільний режим, шість-вісім годин сну за ніч, може бути оптимальним для здоров'я людини. Тривалість сну повинна розглядатися як додатковий поведінковий фактор ризику, або ризик-маркер, на який впливає зовнішнє середовище, і який, ймовірно, можна змінити ... за допомогою заходів системи охорони здоров'я", - сказав керівник дослідження Франческо Каппуччо (Francesco Cappuccio), чиї слова наводить прес-служба університету Уорвіка.

За результатами аналізу статистичних даних учені виявили, що для тих, хто постійно спав менше шести годин за ніч, ризик передчасної смерті протягом 25 років був на 6-18% вищий, ніж ті, хто витрачав на сон шість-вісім годин.

Водночас, для тих, хто регулярно спав понад дев'ять годин на добу, ризик передчасної смерті підвищувався на 22-38%. На думку авторів, тривалий сон, у даному випадку, може бути симптомом, а не причиною різних захворювань і загального погіршення здоров'я.

Нагадаємо, в серпні минулого року вчені виявили генетичні мутації, що дозволяють носіям скорочувати час сну без шкоди для життєвої активності, що дасть можливість у майбутньому розробити методики відновлення порушень сну у людей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.