Російські чекісти таки повернуться в Україну

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 12.05.2010 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10118

Російська ФСБ і Служба безпеки України наступного тижня планують підписати новий документ, який визначає роботу російських контррозвідників у Севастополі, де базується Чорноморський флот РФ.

Про це журналістам у Санкт-Петербурзі повідомив глава ФСБ Александр Бортников.

"Ми з колегами з СБУ домовилися про повернення наших військових контррозвідників до Севастополя. Наступного тижня відбудеться зустріч представників двох спецслужб, на якій ми підпишемо нову угоду про спільну роботу щодо забезпеченню безпеки", - сказав він.

Як повідомлялося, в 2009 році територію України залишили 19 співробітників ФСБ, які забезпечували безпеку на Чорноморському флоті РФ. Їх перебування в Криму було передбачене договором від 2000 року, який був денонсований за ініціативою попереднього голови СБУ Валентина Наливайченка.

11 травня Наливайченко в коментарі «Коммерсанту» вкотре раз заявив, що «протокол, підписаний у 2000 році, згідно з яким підрозділи ФСБ знаходилися в Криму, ніколи не відповідав законодавству України».

Крім того, він упевнений, що функції, які з 2000 по 2009 рік були покладені на офіцерів ФСБ, зокрема - протидія шпигунству на флоті і антитерористична діяльність - може й повинна виконувати українська спецслужба. "Ми зробили чіткий висновок: у нас досить сил самостійно справлятися з цими завданнями, - підкреслив Наливайченко. - І найголовніше, російська контррозвідка на нашій території здійснювала недружні акти, зокрема вербувальні підходи і підходи до секретоносіїв, порушуючи Кримінальний кодекс України".

Міністр МВС опозиційного уряду Геннадій Москаль також вважає незаконним повернення російської контррозвідки на ЧФ РФ.

"Як колишній працівник СБУ, який керував контррозвідкою, до цього ставлюся вкрай негативно. Це не вписується в норми українського законодавства", - зазначив Москаль.

За його словами, розвідувальні органи, які працюють проти України, працюють нелегально і завдання контррозвідки, їх виявляти.

"А яке завдання російської контррозвідки на території України і кого вони будуть тут виявляти, мені невідомо", - резюмував Москаль.

Нагадаємо, що ЗМІ поширили інформацію про домовленості СБУ та ФСБ Росії про повернення в червні російської контррозвідки на ЧФ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.