НБУ проводитиме експертизу договорів при перерахуванні за рубіж більше ніж 100 тис. євро

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 25.09.2006 14:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1012

Національний банк вирішив проводити цінову експертизу зовнішньоекономічних договорів, у рамках яких проводиться перерахування за рубіж сум більших, ніж 100 тис. євро, а не 50 тис. євро, як передбачалося раніше.

Про це говориться в постанові НБУ №329 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” від 21 серпня, зареєстрованій у Міністерстві юстиції 19 вересня.

Таку експертизу для підтвердження відповідності контрактних цін на роботи, послуги, права інтелектуальної власності кон’юнктури ринку має проводити Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків.

Цінову експертизу зовнішньоекономічних договорів (тоді - на суму понад 50 тис. євро) Нацбанк ввів у грудні 2003 року з метою обмеження відтоку капіталу за рубіж і для боротьби з відмиванням грошей.

У разі письмової відмови Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків у проведенні цінової експертизи, перерахування коштів по таких зовнішньоекономічних договорах вирішується лише за наявності відповідного узгодження Національного банку.

При зовнішньоекономічних контрактах, що припускають перерахування за рубіж до 200 тис. євро, узгодження можуть видавати територіальні управління НБУ (раніше - на суму до 100 тис. євро), а при контрактах, що припускають перерахування за рубіж понад 200 тис. євро, - департамент валютного контролю і ліцензування НБУ (раніше департамент видавав узгодження при переказі коштів на суму понад 100 тис. євро).

Таке узгодження НБУ дійсне протягом 180 календарних днів з дати його видачі.

Нагадаємо, що постановою №597 від 30 грудня 2003 року НБУ ввів цінову експертизу зовнішньоекономічних договорів, у рамках яких проводиться перерахування за рубіж сум більших, ніж 50 тис. євро.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.