На студентів-активістів тиснуть «профілактичними бесідами»

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 13.05.2010 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10126

Студенти українських вишів заявляють про утиски через активну громадянську позицію. Ідеться про так звані «профілактичні бесіди» у деканатах з погрозами відрахувань.

Відмежувавшись від політичних партій, студенти оголосили про створення страйкових комітетів у вишах та про організацію акцій протесту через незгоду з проросійською політикою президента і міністра освіти. Студентів-активістів викладачі окремих вишів у приватних розмовах намагаються переконати відмовитися від радикальних виступів, розповіла „Німецькій хвилі” активіст Молодіжного руху захисту національних інтересів Ольга Сало.

Загального тиску „адміністративна машина” ще не проявила, каже Сало, „профілактику” поки що проводять лише з окремими студентами. У багатьох випадках ці розмови дають свій результат: „Є ще один момент тиску, про який ми рідко дізнаємося. Коли студента викликають на розмову в деканат чи ректорат, його застегірають про строгу конфіденційність бесіди. Тож, студент відмовляється від участі без пояснення причин”, - розповіла Ольга Сало.

Активістам обіцяють правовий захист

Такі „розмови”, на жаль, спрацьовують, і студенти не хочуть наражатися на ризик бути відрахованими. Під такою загрозою нині опинилися понад три десятки студентів у Закарпатській області. Молодіжний рух має на меті з’ясувати справжні причини можливих відрахувань закарпатських студентів, каже Ольга Сало. За її словами, схожі проблеми вже виникали у студентів харківських та київських вишів.

Якщо ж студента таки буде відраховано за його погляди та переконання, громадянська ініціатива готова надати йому правовий захист. У Молодіжному русі переконані, що з вересня акції протесту студентів поширяться з новою силою у всіх регіонах країни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.