Ухвалюючи популістські рішення, уряд тільки стимулює безлад, вважають у профспілках

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 13.05.2010 16:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10132

Я впевнений, що більше 5 гривень за годину ніхто з роботодавців платити робітникам не буде.

Таку думку в ексклюзивному коментарі ІМК висловив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, коментуючи постанову Кабінету Міністрів щодо розрахунку мінімального розміру погодинної оплати праці.

"У законі про переведення на погодинну оплату праці чітко прописано, що оплата години має бути не менша, ніж 5 грн 24 коп. На сьогодні більшість підприємств, навіть великих, платять мінімальну заробітну плату, оскільки це певний механізм зменшення оподаткування, тому ніхто з роботодавців більше п’ять гривень платити не буде", - наголосив Якібчук.

На його думку, таким рішенням лише узакониться той безлад, який існує у стосунках роботодавців та робітників.

"Можливо на окремих підприємствах і будуть розпорядження про те, що за годину платитимуть 100 грн, але де ви бачили, щоб роботодавець добровільно заплатив таку суму. Можливо така практика буде по відношенню до високого менеджменту чи професорів", - додав голова Національного форуму профспілок України.

На уточнююче запитання кореспондента ІМК, якою є перспектива оскарження цієї постанови у суді, Якібчук зазначив, що профспілки звертатимуться до суду лише у разі, якщо не будуть внесені зміни до постанови, якими передбачається неможливість скорочення робочого дня до 8 годин у разі переведення робітників на погодинну оплату праці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.