Президент Янукович назвав умови, на яких він згоден на пропозиції Путіна

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.05.2010 19:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10134

Президент України Віктор Янукович заявив, що готовий погодитися на об’єднання НАК “Нафтогаз України” і російського “Газпрому”, але на паритетній основі.

"Якби там був я, я б простягнув Путіну руку і сказав: згоден - 50 на 50", - сказав Янукович, коментуючи в ефірі радіо "Ехо Москви" ідею Владіміра Путіна.

Також він наголосив, що його не лякає будівництво трубопроводу "Південний потік", який має забезпечити постачання енергоносіїв до Європи в обхід української території.

"Якщо це спосіб тиску на Україну, то ми це розуміємо. А якщо це конкурентна боротьба, то ми до неї готові", - сказав Янукович.

При цьому глава держави додав, що "модернізація газотранспортної системи України коштуватиме 500-600 мільйонів доларів".

"І ми готові залучати до цього проекту як Росію, так і Європейський Союз", - зауважив Янукович.

Тим часом міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко в інтерв'ю британській Financial Times заявив, що нова українська влада не планує віддавати Росії контроль над НАК Нафтогаз України.

"Ми сказали, що подивимося на цю пропозицію, але, очевидно, що будуть значні труднощі в об'єднанні двох компаній. Ми не маємо наміру втрачати контроль над Нафтогазом ", - сказав він.

Також міністр зазначив, що нова влада намагається побудувати "дружні, добрі і прогнозовані" відносини з Росією, і назвав їх необхідною умовою для успішних відносин України з Європейським Союзом.

За словами дипломата, Україна будує добрі відносини з Росією на "прагматичних засадах", і відзначив, що влада не має наміру поступатися національними інтересами.

"Ми ввійдемо тільки в договори, які відповідають нашим інтересам і містять гарантії контролю над активами, що є на нашій території і є важливим елементом нашого економічного розвитку", - зазначив він.

Від “Аратти”: важко зрозуміти, що саме мав на увазі Янукович, говорячи про формулу 50 на 50.

Якщо казати про об'єднання активів, то загальновідомо, що активи "Газпрому" непорівняно більші за активи НАК "Нафтогаз України". Навіть якщо український монополіст вкладе у так зване об'єнання усі свої активи, таке утворення не може вважатися рівноправним, хоча б тому, що при тотальній спільній власності в Україні, велика частка російських активів опиниться поза впливом спільного суб'єкта гсподарювання, а це означатиме перевагу російської сторони.

Якщо "Газпром" увійде всіма активами, то тим паче, українська сторона просто позбавиться будь-якого впливу на власні активи, не кажучи про російські.

Як наслідок - можна сміливо прогнозувати, що у разі такого об'єднання, Росія вирішуватиме проблему своїх пасивів, що утворилася внаслідок трубних проектів та зниження надходжень від продажів на ринку Європи, за рахунок внутрішніх споживачів в Україні. При тому, можна не мати сумнівів, що пасиви "Нафтогазу" - також ляжуть на українських споживачів. Тобто, громадяни і вітчизняні підприємства фактично будуть платити не тільки вартість товару( газу), а й погашати борги українських і російських чиновників.

І в чому тут зиск для України, Вікторе Федоровичу?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.