Міллер і Бойко обговорили об’єднавчу інціативу Путіна

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.05.2010 19:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10135

Сьогодні в центральному офісі ВАТ «Газпром» відбулася робоча зустріч Голови Правління Алєксєя Міллера і Міністра палива і енергетики України Юрія Бойка.

Про це повідомла прес-служба російського монополіста.

Сторони обговорили питання, пов'язані з пропозицією Голови Уряду РФ про об'єднання ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».

«30 квітня Голова Уряду Російської Федерації Владімір Владімірович Путін в Сочі зробив українській стороні пропозицію про об'єднання «Газпрому» і НАК «Нафтогаз України». Сьогодні на зустрічі ці пропозиції ми обговорили трохи детальніше.

Об'єднання «Газпрому» і «Нафтогаза України» — абсолютно прагматичне рішення. Ця ідея обумовлена загальною історією розвитку газової галузі наших країн, зокрема — єдиним газотранспортним комплексом, створеним ще в часи СРСР. Тому природно, що модернізація ГТС України повинна йти в тісній ув'язці з розвитком Єдиної системи газопостачання Росії.

Українська ГТС спочатку створена для транспортування російського газу в Европу. А, як відомо, будь-яка труба є цінним активом, тільки якщо вона заповнена газом.

Але пропозиція про об'єднання ніяк не пов'язана з ідеєю створення газотранспортного консорціуму на трибічній основі за участю Росії, України і європейських компаній. Це інша пропозиція — глобальніше, масштабніше.

Упевнений, що об'єднання двох компаній стане важливій складовій підвищення енергобезпеки Европи разом з диверсифікацією маршрутів постачання російського газу в Европу. В зв'язку з цим наші плани по будівництву «Південного потоку» залишаються незмінними. Ми плануємо, що до 31 грудня 2015 року з'являться значні газотранспортні потужності по постачанню російського газу по новому експортному коридору», — сказав після зустрічі Алєксєй Міллер.

Довідка

19 січня 2009 року ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» підписали два контракти:

* купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки;

* про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки.

21 квітня «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали доповнення до вказаних контрактів.

Відповідно до доповнення до контракту купівлі-продажу газу, річна контрактна кількість газу в 2010 році встановлена в 36,5 млрд. куб. м. Платежі за газ НАК «Нафтогаз України», згідно документу, здійснюватиме із знижкою на величину зниження експортного мита при постачаннях газу на Україну, яка встановлюється Урядом РФ. Знижка становитиме 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1000 куб. м, і розповсюджуватиметься на об'єми постачань 30 млрд. куб. м в 2010 році, і 40 млрд. куб. м — в подальші роки.

Підписаним доповненням також були скасовані пункти контракту, що відносяться до взаємних штрафних санкцій, які по практиці його виконання не застосовувалися.

Доповнення до контракту на транзит газу закріпило домовленості про те, що 80% вартостей транзиту газу «Газпром» оплачуватиме до 6 числа наступного місяця, 20% — відповідно до контракту, що діє, на транзит — до 20 числа наступного місяця.

30 квітня 2010 року в Сочі, за підсумками засідання Комітету з питань економічного співробітництва Російсько-української міждержавної комісії, Головою Уряду Російської Федерації Владіміром Путіним було висловлено пропозицію про об'єднання ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.