Агітки і життя. Замість повернення заощаджень Ощадбанку УРСР українці отримають традиційну балаканину

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.05.2010 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10139

У БЮТ проаналізували нові законодавчі ініціативи уряду Миколи Азарова щодо поверненя громадянам розкрадених заощаджень у Ощадбанку УРСР.

Уряд Азарова вкотре продемонстрував суспільству, що сповідує ідеологію олігархічної брехні та маніпуляцій. Такий висновок випливає з рішення Кабінету Міністрів про схвалення законопроекту "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", повідомляє прес-служба.

Зокрема, Міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що знецінені вклади Ощадбанку СРСР виплачуватимуться за рахунок загального фонду Державного бюджету, а не окремим рядком, як це було за урядування Юлії Тимошенко. Фактично це означає, що виплат не буде, адже бюджет Януковича-Азарова має значний дефіцит.

Крім того, Федір Ярошенко зазначив, що кошти для наявних або безготівкових виплат за вкладами будуть передбачені в Державному бюджеті з 2011 року. "Цього року не передбачаються (виплати), тобто зараз ми розпочинаємо роботу над проектом Держбюджету 2011 року, і виплати проводитимуться виключно в межах коштів, які будуть передбачені законом про Держбюджет", - сказав Міністр фінансів.

Уряд Азарова також вирішив утворити новий реєстр вкладників. Тобто громадянам, які у більшості своїй є людьми похилого віку і які мають проблеми зі здоров'ям, доведеться ходити в установи, збирати довідки, принижуватися, вистоювати величезні черги. Таким чином, частину вкладників буде відсіяно, а виплати іншим складуть чисто символічний мізер.

Немає жодних сумнівів, що заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман та її ідеологічний апарат "переконає" громадян у тому, що зменшення соціальних стандартів і відсікання частини вкладників великодушно робиться владою виключно в інтересах простих людей.

При цьому, огульно звинувачуючи Юлію Тимошенко, уряд Азарова забуває, що за часів її прем’єрства виплати за вкладами Ощадбанку СРСР в Україні було повернуто майже 6,5 мільйонам осіб. "До мене жоден Президент і жоден Прем’єр-міністр 50 гривень толком не виплатили, а ми все ж таки 6,5 мільярдів гривень виплатили", - констатувала на початку цього року Тимошенко.

Тоді ж вона нагадала, що саме її уряд створив реєстр колишніх вкладників Ощадбанку СРСР, до якого увійшли 8,5 мільйонів осіб, з яких 6,5 мільйонів українців вже отримали компенсацію. Решта вкладників за затримку отримання грошей має "подякувати" Президенту і нинішньому парламенту, які заблокували відповідні поправки до Державного бюджету.

Як відомо, виплати знецінених заощаджень колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР уряд Юлії Тимошенко розпочав 11 січня 2008 року. Кожен вкладник мав отримати не більше однієї тисячі гривень; для тих же, чиї внески перевищують цю суму, це було тільки першим етапом виплат. Виплати здійснювалися відповідно до постанови Кабміну від 9 січня 2008 року "Про виплату громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, які діяли на території України, та облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державних казначейських зобов'язань СРСР і сертифікатів Ощадного банку СРСР, придбаних на території Української РСР".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.