У Росії намагаються цивілізувати водіїв

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.05.2010 23:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10146

Уряд РФ вніс до правил дорожнього руху (ПДР) кілька поправок, одна з яких зобов’язала водіїв будь-яких автомобілів у світлий час доби рухатися в населених пунктах з ближнім світлом фар, інша - забороняє обганяти автомобілі, які пригальмували щоб пропустити пішоходів.

Як повідомляють РІА Новості, з посиланням на сайт уряду РФ, прем’єр-міністр Володимир Путін підписав відповідну постанову 10 травня.

Експерти вважають, що перший захід дозволить зменшити кількість ДТП, у тому числі за участю пішоходів. "У світлий час доби на всіх рухомих транспортних засобах з метою їх позначення повинні включатися фари ближнього світла або денні ходові вогні", - сказано в поправці.

Одночасно ПДР доповнені роз’ясненням терміну "денні ходові вогні": це зовнішні світлові прилади, призначені для покращення видимості рухомого транспортного засобу спереду в світлий час доби. Такими світловими приладами оснащені деякі сучасні моделі іномарок.

Зазначимо, що згідно редакції правил, що діє в Росії, ближнє світло в світлий час доби обов’язкове лише під час руху поза населеними пунктами (в Україні ж не діє жодна з цих вимог, які є обов`язковими в більшості цивілізованих країн - прим. "Аратти").

Друга поправка, яку уряд РФ затвердив до правил дорожнього руху, забороняє обганяти машини, які в сусідніх смугах зупиняються або знижують швидкість перед пішохідними переходами.

На російських дорогах ситуація, яку описує ця поправка, досить поширена, а діюча редакція правил описує її більш розпливчато, безпосередньо подібних обгонів не забороняючи.

Машини в крайньому лівому ряду часто їдуть з істотно більшою швидкістю, ніж автомобілі у попутних смугах руху, і коли водії в сусідніх рядах гальмують для пропуску пішоходів, це нерідко створює аварійно-небезпечні ситуації, в яких під удар потрапляють в першу чергу пішоходи.

Поправка розставляє крапки над "i" в цьому питанні: перед нерегульованими переходами всі водії повинні будуть перевіряти наявність пішоходів перед машинами з сусідніх рядів, навіть якщо для цього доведеться знижувати швидкість.

Пішоходів, які переходять проїзну частину на нерегульованих переходах, водії, згідно ПДР, зобов'язані пропускати, а після вступу постанови в силу їм доведеться пропускати і тих, хто сходить з тротуару.

Нові поправки наберуть чинності через півроку після офіційної публікації постанови.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.