Дитяча брехня - показник успішності в майбутньому, вважають вчені

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.05.2010 15:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10164

Чим раніше дитина починає прибріхувати, тим більше у неї шансів досягти істотних результатів у розвитку та стати успішним у дорослому віці - вважають західні науковці.

Такі результати дослідження канадських учених, які наводить у неділю The Telegraph, повідомляє РІА Новості.

За словами фахівців Торонтського університету, вміння брехати припускає напружену роботу мозку. Чим краще когнітивні здібності дитини, тим краще їй вдається приховати сліди брехні. "Такі діти, найімовірніше, стануть успішними банкірами", - стверджує доктор Канг Лі з Університету Торонто.

У дослідженні вчених взяли участь 1200 дітей і підлітків у віці від 2 до 17 років. Маленьких дітей перевіряли на чесність просто: за спиною дитини клали іграшку, після чого просили не дивитися на неї і виходили з кімнати. Через деякий час до кімнати поверталися і питали дитину, чи дивилася вона на іграшку. Відповіді звіряли з відео, яке знімалося під час відсутності в кімнаті дорослого.

У групі дворічних дітей здатність брехати демонструвала лише кожна п'ята дитина. У чотирирічному віці прагнення брехати виявляли 9 з 10 дітей, а до 12 років брехали майже всі.

"Батькам не варто хвилюватися, якщо вони бачать, як їхня дитина говорить неправду, - говорить директор Інституту дитячих досліджень при університеті Торонто доктор Канг Лі. - Адже брешуть майже всі діти. Це означає новий етап у їхньому розвитку і демонструє більший прогрес у пізнанні світу. Такі діти навіть в майбутньому можуть стати банкірами".

Коментар “Аратти”. Жаль, що канадські науковці не досліджували соціальні аспекти дитячої брехні, адже вона може бути не лише "показником успішності".

Чоловіки брешуть частіше за жінок

В свою чергу, співробітники Наукового музею в Лондоні досліджували статистику і причини брехні у чоловіків і жінок, повідомляє GZT.RU.

Вчені встановили, що в середньому чоловік каже неправду тричі на день, або 1092 рази на рік, а жінка - двічі на день, або 728 разів на рік. Найчастіше люди брешуть своїм матерям: цим грішать 25% чоловіків і 20% жінок, пише Daily Telegraph.

Найпоширенішою брехнею у чоловіків є: "Я не так багато випив", у жінок: "Все нормально. Я в порядку".

Чоловіки часто брешуть, коли говорять те ж "Все нормально. Я в порядку". Також їм часто доводиться кривити душею при словах "Вибач, я не чув твій дзвінок", "Я стою в заторі", "Ти схудла", "Це те, чого я завжди хотів".

До фраз, які жінки найчастіше вимовляють нещиро, належать: "Я не знаю, де це. Я цього не брала", "У мене болить голова", "Я купила це на розпродажі", "Ні, я не викидала це".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.