Росія може прихватизувати стратегічні галузі економіки України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 19.05.2010 11:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10178

Росія може стати головним інвестором української економіки.

Про це заявив Президент Дмітрій Медвєдєв під час візиту до Києва. Експерти ж застерігають: російський бізнес може монополізувати привабливі галузі.

Нині Російська Федерація посідає четверте місце за обсягами інвестування в українську економіку. За словами російського Президента, на початок 2010 року Росія вклала в українську економіку 2,7 мільярди доларів. Медвєдєв хоче, аби ці об’єми суттєво збільшилися.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Покришка каже, що російський бізнес вже й так проводить економічну експансію в Україні, зокрема в харчовій промисловості, в нафтопереробній галузі та енергетиці. Політика може відіграти суттєву роль у тому, що російські інвестори ще активніше вкладатимуть капітал в українські проекти.

Небезпека монополізації

Водночас, тут є небезпека монополізації українських ринків російськими компаніями, зокрема стратегічних для України галузей, вважає Покришка.

«Це авіабудування, суднобудування, оборонний комплекс. Тим більше співставність цих галузей виробництва Росії і України за масштабами різна. Тому існує ризик контролю російськими інвесторами цих стратегічних галузей», - наголошує експерт.

За його словами, аби цього не допустити українські контролюючі органи, такі як Антимонопольний комітет, мають суворо контролювати цей процес. Запобіжником має бути і законодавство. Крім того, Покришка прогнозує, що через кризові явища в економіці в Україні може поменшати європейських інвесторів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.