У Британії врятували від вимирання найменше латаття на Землі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 19.05.2010 16:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10188

Співробітникові Королівських ботанічних садів Великобританії вперше вдалося виростити з насіння латаття теплолюбне.

Цей вид є найменшим представником цього роду на планеті. Останні екземпляри латаття в дикій природі загинули два роки тому.

Квіти латаття теплолюбного завширшки не більше одного сантиметра, це найменша рослина цього роду на Землі. Останні екземпляри мініатюрного латаття в природі зникли в 2008 році, коли струмок у Руанді, біля берегів якого росли ці квіти, почали використовувати для сільськогосподарських цілей.

Карлос Магдалена вперше успішно проростив насіння, збережене німецькими вченими, і виростив у ботанічному саду біля 20 дорослих рослин. Вирішити проблему створення необхідних для квітки умов йому вдалося після низки безуспішних спроб, коли у нього залишилося всього близько 20 насінин, а одну з двох останніх рослин у Німеччині з'їв щур.

"Я справді дуже щасливий і відчув полегшення, коли мені вдалося успішно виростити рослину. Тоді я зрозумів, що тепер вона не зникне назавжди", - сказав Магдалена.

Як повідомляють ЗМІ, біологу вдалося вирішити проблему після того, як один із студентів переклав з німецької опис природного середовища перебування латаття. За словами Магдалени, раніше всі намагалися пророщувати насіння під водою, як проростають інші види латаття. Коли він прочитав опис, він припустив, що вони можуть потребувати вуглекислого газу з повітря, і висадив насіння в горщики з суглинком, помістивши їх в контейнери з теплою водою.

Як зазначає сам Магдалена, наступним кроком буде повернення рослини в дику природу. При цьому, за його словами, вона цілком може стати і кімнатною квіткою: лілії потрібно багато світла і вологий ґрунт, а завдяки невеликим розмірам її можна виростити хоч у кавовій чашці.

Нагадаємо, що наприкінці 2009 року різнопрофільний учений зі США, досліджуючи орхідеї, випадково виявив найменший у світі вид цієї квітки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.