Донецький суд почав позбавляти звання “Герой України” солдата, який встановив прапор над Рейхстагом

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.05.2010 16:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10205

Донецький окружний адміністративний суд прийняв до провадження позов про скасування та визнання недійсним Указу Президента України про присвоєння Олексію Бересту, який брав участь у встановленні прапора над Рейхстагом у 1945 році, звання Героя України.

За офіційною версією, лейтенант Олексій Берест разом з росіянином Михайлом Єгоровим і грузином Мелітоном Кантарією 30 квітня 1945 підняв червоний прапор над Рейхстагом

Суд постановив притягнути до судових слухань доньку Береста Ірину Олексіївну в якості третьої сторони, повідомляє "Остров".

Позов був поданий студентом Артуром Швецовим, який є активістом ВО "Свобода". Позивач наполягає на тому, що Президент України не мав права присвоювати звання Героя України О. Бересту, оскільки той не був громадянином України. Указ про присвоєння Бересту звання Героя був підписаний 6 травня 2005 чинним тоді Президентом Віктором Ющенком.

За словами голови Луганської обласної організації ВО "Свобода" Дмитра Снєгірьова, сьогоднішнє рішення суду можна вважати перемогою національно-патріотичних сил. "Ми практично виграли, оскільки це справа фактично прийнята до провадження. Це перший позов, який прийняли до розгляду", - заявив Снєгірьов.

Як відомо, саме донецький суд скасував 2 та 21 квітня 2010 року два Укази Президента Ющенка про присвоєння звання Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу, саме на тій підставі, що вони не були громадянами України, тим самим поклавши початок відповідному прецеденту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.