Земна мантія під Аляскою рухається з аномально високою швидкістю

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.05.2010 18:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10207

Учені з Каліфорнійського університету в Девісі виявили, що швидкість руху мантії Землі під Аляскою у 20-30 разів перевищує швидкість руху літосферних плит, які сходяться тут.

Як повідомляє журнал Nature, геолог Магалі Біллен і її підопічна Маргарет Ядамець змоделювали поведінку мантії в зоні субдукції літосферних плит під Аляскою. У цьому регіоні Тихоокеанська літосферна плита пірнає під Північно-Американську, занурюючись в надра планети, що призводить до формування найвищого гірського масиву Північної Америки.

За словами вчених, 48-годинні обчислення 400-процесорного суперкомп'ютера показали, що в районі Аляски мантія, всупереч очікуванням, не захоплюється земною корою і не занурюється разом з нею в надра Землі. Замість цього вона з великою швидкістю тече навколо літосферної плити. Це схоже на те, як вода обтікає занурене у швидкий потік весло.

Якщо зазвичай в зонах субдукції рух земної кори становить приблизно десять сантиметрів на рік, а швидкість течії мантії трохи його перевищує, то у випадку з Аляскою мантія рухається зі швидкістю 90 сантиметрів на рік.

"Наша модель змушує припустити, що деякі ділянки мантії рухаються просто зі свистом порівняно з тим, що ми можемо спостерігати на поверхні", - зазначила Магалі Біллен.

Створена вченими модель показує, що в зонах субдукції, ймовірно, відбувається більш істотна концентрація енергії, ніж вважалося раніше. Згодом вона може бути вивільнена у вигляді землетрусів або цунамі.

Однак можливий і інший сценарій, при якому частина енергії може вивільнятися і в ході перемішування мантії, тобто не призводити до сильних і різких переміщень земної кори.

Вчені впевнені, що робота Біллен і Ядамець у майбутньому допоможе пояснити причини формування зон субдукції в різних регіонах Землі.

Нагадаємо, у 2008 році вчені з університету Техасу виявили незвичайні атомні властивості в нижнього шару земної мантії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.