Регіонали песимістично дивляться на виборчі перспективи КПУ

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 25.05.2010 11:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10226

У випадку введення мажоритарної системи на місцевих виборах за Комуністичну партію голосувати не будуть.

Про це заявив депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов в ефірі 5 каналу.

"Хто проходить і перемагає у мажоритарці? Це люди відомі, на місцях відомі...У комуністів, скажімо так, зараз мало таких людей, які на місцях відомі. І тому у них дійсно проблема - за них голосувати не будуть", - зазначив він.

Крім того, коментуючи позицію спікера Володимира Литвина, який вважає що місцеві вибори мають відбутися 27 березня 2011 року, регіонал заявив: "Він сподівається, що чим більше часу пройде до весни, тим більше шансів в нього буде".

"У Литвина достатньо багато депутатів на місцевому рівні обрані. Це така сила - 20 депутатів у Верховній Раді і майже 7 тисяч депутатів на місцях. Це величезна сила для Литвина, тому він дуже обережно висловлюється", - сказав Зубанов.

"Він думає, що завдяки своїй позиції у Верховній Раді він підсилить свою силу і тоді він набере ще більше голосів на місцевих виборах", - зазначив він.

Як відомо, напередодні президент Віктор Янукович заявив, що місцеві вибори мають відбутися цього року і виступив за мажоритарну систему.

Від “Аратти”: власне кажучи, ми можемо заперечити панові Зубанову щодо зв'язку позиції Володимира Литвина вірогідним з результатом його блоку на місцевих виборах.

По-перше, виборці, як показує практика, добре розуміють різницю між формування центральних органів влади і місцевих. На місцевих виборах дещо інші вимоги до кандидатів, не такі глобальні, а більше прив'язані до грішної землі і вад буття. В цьому сенсі, депутатам місцевої влади, які вже мають мандат, щонайменше, треба чимось матеріальним відзвітувати. І тут спікер парламенту - абсолютно ні до чого.

По-друге, мажоритарна система взагалі зводить партійність кандидата до значення другорядності, оскільки обирається конкретна особа, а не партія, яка асоціюється із лідером.

Отже, і комуністи, і литвинівці в даному випадку опиняються у рівних умовах - вони як раз асоціюються із владою, спогад про яку, не викликає позитивних емоцій у більшості пересічних українців.

Також ми маємо наглядний приклад СПУ, яка колись мала чисельне представництво в органах міцевого самоврядування. І що, це їм допомоголо? Адже очевидно, що нині такого представництва немає, як і перспективи його поновлення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.