Агітки і життя. СБУ перетворюється у політичну охранку?

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 25.05.2010 12:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10230

Ректор Українського Католицького Університету о. Борис Гудзяк оприлюднив відкритий меморандум про візит до університету представника Служби безпеки України.

Згідно із меморандумом, СБУ намагалася чинити тиск на керівництво навчального закладу та його студентів у зв’язку із їх участю в акціях протесту проти дій нової влади.

Як повідомив Гудзяк, 18 травня він мав зустріч із представником СБУ. «Цей співробітник у ввічливий спосіб повідомив про те, що деякі політичні партії планують протести та демонстрації з приводу суперечливої (а в деяких випадках обурливої) політики нової української влади. Студенти будуть задіяні у цих протестах. Існує небезпека, що деякі з цих акцій можуть супроводжуватися провокаціями. Він ствердив, що студенти, звичайно, мають право протестувати, однак адміністрація університету повинна їх застерегти, що ті, хто візьме участь у будь-якій протиправній діяльності, будуть притягнуті до відповідальності перед законом. Протиправна діяльність включає в себе не тільки акти насильства, а й, наприклад, пікети, що блокують доступ до робочих місць урядових службовців (або будь-які інші протести, не санкціоновані владою)»,- йдеться в меморандумі.

Після усного представлення справи співробітник СБУ запропонував ректорові підписати листа.

«Він попросив мене прочитати листа, а тоді підтвердити підписом, що я ознайомився з його змістом. Відвідувач ствердив, що після того, як я прочитаю і підпишу цей лист, він повинен забрати його з собою. Оскільки я зміг побачити, що документ був адресований мені як ректорові (я також зауважив, що на ньому було два підписи, які надавали йому особливо офіційного характеру), я спокійно відповів, що всякий лист, адресований мені, стає моєю власністю і повинен залишатися у мене, принаймні у формі копії», - йдеться у меморандумі ректора УКУ.

«Співробітник був явно збентежений моєю відповіддю. Видавалося, що він не мав подібних прецедентів, тому що у моїй присутності зателефонував по мобільному зв’язку до свого (місцевого) керівництва, запитуючи про інструкції, що робити далі. Начальник відмовив у дозволі лишити мені чи то оригінал, чи копію листа, сказавши, що СБУ побоюється, що я «можу опублікувати його в інтернеті», - йдеться також у документі.

Окрім цього, Гудзяк повідомляє, що 11 травня, коли студенти організовували протести у Львові та Києві, представник апарату заступника Голови ЛОДА Ігора Держка, відповідального за гуманітарні питання, зателефонував до ректорату й запитав про кількість студентів, які беруть участь у демонстраціях. В УКУ відповіли, що не знають, яким чином вести такі підрахунки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.