Російська мова повернеться в школи та суди через місяць?

Автор/джерело -  © ТСН.ua



Дата публiкацiї - 25.05.2010 13:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10232

Новий закон, який розробляє Партія регіонів, має на меті повернути російську мову в освіту, кіно та суди.

Партія регіонів розробляє новий закон, направлений на повернення російської мови в усі сфери життя. Документ мають намір ухвалити вже в червні. Про це повідомила депутат від ПР Олена Бондаренко.

У своїй програмі Кабмін обіцяє вирішити мовне питання в жовтні. У фракції ПР говорять, що не мають наміру чекати осені для вирішення проблеми. "Зараз чи не уся наша фракція задіяна в розробці нового закону про мови, який до червня має бути внесений до парламенту і до кінця місяця прийнятий", - заявила Бондаренко.

"Він (закон) зніме багато питань, включаючи мовні проблеми в освіті і кіно. Він вводитиме обов'язкову вимогу - запитувати студентів і батьків учнів якою мовою вони хочуть навчатися. Російська мова повернеться і в суди", - пообіцяла депутат.

Як зазначає видання "Сегодня", наразі на весь Київ налічується лише 7 російських шкіл, а більшість перших класів у школах у російськомовних містах південного сходу - вже україномовні.

Водночас міністр освіти Дмитро Табачник розповів, що в Києві вже діє норма, згідно з якою для відкриття російськомовного класу потрібно 15 заяв батьків в одній школі. Вона ж буде застосована і в інших регіонах, пообіцяв міністр.

Нагадаємо, в ухваленій 20 травня державній програмі економічного та соціального розвитку України на 2010 рік жодного разу не згадується необхідність розвитку української мови та української культури. Верховна рада відхилила всі ініціативи з цього приводу.

Водночас, Партія регіонів у травні зареєструвала у Верховній раді законопроект, що регулює дію Європейської хартії про регіональні мови в Україні. Держава, яка ратифікувала хартію, зобов'язана підтримувати регіональні мови, зокрема надавати громадянам можливість здобувати ними освіту. Унаслідок ухвалення документа російська мова повинна отримати статус регіональної.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.