Під прапором модернізації готується прихватизація української ГТС?

Автор/джерело -  © ForUm,



Дата публiкацiї - 25.05.2010 13:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10233

Газотранспортну систему України можуть модернізувати без участі Європи. Впорядковувати, а, відповідно, й управляти українськими трубами буде спільне підприємство ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».

Таку можливість підтвердив і глава Російського газового товариства Валерій Язєв.

Язєв зазначив, що доля тристороннього консорціуму з управління ГТС залежить від результату переговорів щодо створення СП.

Те, що ідея міжнародного консорціуму знову може залишитися всього лише теорією, він підтвердив на конференції у Берліні «Енергетичний діалог: Росія - Європейський союз. Газовий аспект». Зараз переговори щодо створення російсько-українського спільного підприємства у початковій стадії, сказав він. «Залежно від того, яка конфігурація для нього буде вибрана, стане зрозуміло, потрібно чи не потрібно повертатися до теми міжнародного консорціуму», - зазначив глава російського газового співтовариства.

За його словами, згідно з експертними оцінками, капіталізація «Нафтогазу» зараз складає $17 млрд., «Газпрому» - $170 млрд. Можливо, російський холдинг виділить для СП якийсь актив, наприклад, щодо видобутку, вартістю $15-17 млрд. Глава «Нафтогазу» Євген Бакулін не захотів назвати активи, які можуть увійти до майбутнього СП, зазначивши, що це процес переговорів. У «Газпромі» від коментарів також відмовилися.

Як повідомлялося раніше, 30 квітня прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував об'єднати російський «Газпром» і НАК «Нафтогаз України». У свою чергу, прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв вивчити ідею його російського колеги.

6 травня Президент України Віктор Янукович заявив, що ініціатива прем'єр-міністра Російською Федерація Володимира Путіна про можливість об'єднання «Газпрому» і НАК «Нафтогаз України»не означає, що вона розглядатиметься Україною і буде ухвалено відповідне рішення.

13 травня прем'єр Микола Азаров заявив, що упродовж двох місяців планує домовитися зі своїм російським колегою Володимиром Путіним про створення газотранспортного консорціуму з управління української ГТС. Без ухвалення цього закону консорціум не може бути створений.

Нагадаємо, у 2007 році Верховна Рада прийняла доповнення до закону «Про трубопровідний транспорт», якими заборонила реорганізацію (злиття, приєднання, розділення, виділення, перетворення) державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, а також їхню приватизацію.

Оператором української ГТС є компанія «Укртрансгаз». Мережа компанії складається із 36 тис. км. магістральних газопроводів, 71 компресорної станції і 12 підземних сховищ газу загальною ємкістю 30 млрд куб. м.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.