Hubble зафіксував поглинання планети зіркою

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.05.2010 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10252

За даними орбітального телескопа Hubble, астрономам вдалося зафіксувати в сузір’ї Візничого поступове поглинання планети WASP-12b своєю зіркою.

Температура планети, що перебуває на відстані приблизно 600 світлових років від Землі з радіусом втричі більше радіуса Юпітера, перевищує 1500 градусів за Цельсієм.

Батьківська зірка настільки нагріває поверхню WASP-12b, що речовини, з яких складається її атмосфера, вже перетікають у зірку.

Цей процес, за розрахунками вчених, може тривати до 10 мільйонів років, поки планета не зникне остаточно.

"Ми бачимо величезну хмару навколо планети, яка захоплюється зіркою, - говорить астроном Керол Хесуелл з британського Відкритого університету. - Ми визначили хімічні елементи, які ніколи раніше не виявлялися на планетах за межами нашої Сонячної системи".

Астрономам і раніше була відома здатність зірок "з'їдати" планети, що обертаються на орбітах навколо них.

Однак переконливих доказів у них досі не було.

Сфотографувати явище Hubble не зміг через величезну віддаленість об'єкта, але на підставі отриманих від нього даних вчені зуміли відтворити картину того, що відбувається.

Відзначимо, у 2004 році два орбітальних телескопи вперше дозволили вченим спостерігати процес поглинання гігантською чорною дірою частини невеликої зірки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.