Окрім Кремля, статус російської мови цікавить 7% малоросів

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 26.05.2010 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10253

Рейтинг першочергових завдань для влади очолюють боротьба з безробіттям (51%), підвищення заробітних плат (49%) та пенсій (40%), а також зменшення рівня корупції (38%).

Окрім того, близько третини бачать серед ключових завдань влади: стабілізацію цін, забезпечення стабільності гривні, підвищення рівня охорони здоров’я та підтримку сільського господарства. Близько чверті – підтримку промисловості, доступне житло для громадян, - повідомляє соціологічна група Рейтинг за результатами соцопитування.

Кожен шостий вимагає від влади забезпечити контроль за державним апаратом, підтримати малий і середній бізнес, не допустити розколу країни і покращити відносини з Росією.

Кожен десятий – підвищити рівень освіти в країні та реформувати ЖКГ.

Лише близько 7% опитаних бачать серед першочергових завдань влади надання російській мові статус другої державної, 5% - переведення армії на професійну основу, 4% - продовження євроінтеграційного курсу країни.

Варто наголосити на окремих демографічних особливостях відповідей респондентів.

Так, боротьба з безробіттям та ріст заробітних плат є ключовими пріоритетами для влади в усіх регіонах.

Боротьба з корупцією особливо актуальна для Заходу та Півночі.

Стабілізація цін більше актуальна для Донбасу, а стабілізація гривні – для Заходу.

Підвищити рівень охорони здоров’я найбільше вимагають на Півночі, Півдні та Донбасі. Доступне житло вимагають на Заході, Півночі і Сході.

Підтримка розвитку промисловості особливий пріоритет для Донбасу. Реформа ЖКГ - Донбасу, Сходу і Півночі.

Російська мова як державна є серед особливих пріоритетів влади лише для мешканців Півдня (як і покращення стосунків з Росією), тоді як для Заходу – недопущення розколу країни.

Молодь серед ключових пріоритетів влади виділяє: боротьбу з безробіттям та корупцією, ріст зарплат, підтримку малого і середнього бізнесу, доступне житло і підвищення рівня освіти.

Більш старші респонденти, особливо пенсійного віку, серед пріоритетів влади бачать: ріст пенсій, підвищення рівня охорони здоров’я, покращення стосунків з Росією.

Цікаво, що пенсіонери наголошують на необхідності стабілізації цін на першочергові товари і послуги, молодь – на стабілізації гривні.

Респонденти з більш високим рівнем освіти наголошують на необхідності: зменшення корупції, підтримки малого і середнього бізнесу, забезпечення доступності житла, реформування податкового законодавства.

Ріст пенсій серед пріоритетів для найменш освічених громадян.

Дослідження проводилося 16-24 квітня 2010 року. Було опитано методом інтерв’ю в Україні 2000 респондентів віком від 18 років і старші. Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%.

Дослідження проводилося на Заході (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька), Центрі (Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська), Півночі (м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська) Півдні (АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь), Сході (Дніпропетровська, Запорізька, Харківська) та на Донбасі (Донецька, Луганська).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.