Третина українців готова вийти на майдани

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 26.05.2010 17:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10257

Як повідомив центр “Українське демократичне коло”, про це свідчать дані всеукраїнського опитування, проведеного центром на замовлення Інституту політики 14-20 травня 2010 року.

Згідно з результатами опитування, досить значна частка громадян (28,3%) вказали, що в разі прийняття владою рішень, які суперечать національним інтересам України, вони особисто братимуть участь в акціях протесту. При цьому більше половини опитаних (58,6%) не збираються брати участь в акціях протесту. Не змогли визначитись 13,1% респондентів.

Крім того, більше половини громадян (54,5%) вважає, що опозиція має конструктивно критикувати владу за наявності підстав, але без радикалізму. При цьому чверть опитаних (26%) дотримуються думки, що опозиція повинна бути лояльною та підтримувати дії влади. 14,3% українців переконані, що опозиція має непримиримо боротись за зміну чинної влади. Не змогли визначитись – 5,2%.

На думку 31% українців, після обрання нової влади лідер БЮТ Юлія Тимошенко проявила себе як найактивніший та найпослідовніший опозиціонер.

Майже вдвічі менша кількість опитаних (16,4%) громадян переконані, що найбільш активним і послідовним опозиціонером проявив себе керівник партії “Фронт змін” Арсеній Яценюк.

Інших політиків найбільш активними та послідовними опозиціонерами вважає суттєво менша кількість громадян. Так, за лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка висловились 6% опитаних, голову ВО “Свобода” Олега Тягнибока – 3,8%, лідера партії “За Україну!” В’ячеслава Кириленка – 2,4%, голову партії “Наша Україна” Віктора Ющенка – 1,3%, керівника УНП Юрія Костенка – 0,4%.

При цьому Тимошенко назвали найпослідовнішим опозиціонером мешканці всіх регіонів України. Лише у Східному регіоні, де традиційно найвища підтримка Партії регіонів та Президента Віктора Януковича, фактично однакові частки опитаних висловились за Тимошенко та Яценюка (відповідно 21,8% та 20,2%)

Загалом за місцем проживання було опитано 1200 респондентів віком від 18 років і старше. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. Статистична похибка вибірки без урахування дизайн-ефекту з вірогідністю 0,95 не перевищує ±2,9%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.