Газпромівці обіцяють не тиснути на українських посадовців

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 26.05.2010 21:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10261

ВАТ «Газпром» не чинитиме тиск на українську владу в питанні створення спільної компанії з підконтрольною українському уряду НАК «Нафтогаз України».

Про це заявив заступник голови правління ВАТ «Газпром» Алєксандр Медвєдєв в інтерв`ю польському виданню Rzeczpospolita.

Він аргументував створення російським і українським газовими монополістами спільної компанії необхідністю модернізувати застарілу газотранспортну систему України з метою забезпечення стабільності газових поставок до країн Євросоюзу, які через українську територію отримують 20% газового імпорту.

Медвєдєв не пояснив, у чому може полягати вигода для української сторони, відзначивши, що переговори на цю тему лише починаються. «Це бізнес, кожна зі сторін повинна оцінити, краще їй діяти спільно чи самостійно. Ми точно не тиснутимемо на «Нафтогаз», – запевнив він.

При цьому заступник голови правління «Газпрому» повторив проголошувану росіянами тезу, що вони не будують альтернативні газопроводи («Північний потік» і «Південний потік» – УНІАН) проти якихось країн, а розраховують на зростання споживання газу на європейському континенті на 100 млрд. кубометрів до 2025 року.

Довідка. Вперше ідею об`єднання російського газового монополіста ВАТ «Газпром» і найбільшої української компанії НАК «Нафтогаз України» озвучив глава російського уряду Владімір Путін після зустрічі з українським прем`єром Миколою Азаровим наприкінці квітня цього року.

Азаров і Президент України Віктор Янукович заявили, що не обговорювали це питання з російською владою, й назвали заяву Путіна «експромтом». Водночас, вони сказали, що готові розглянути пропозиції й погодитися на них, якщо об`єднання проводитиметься на паритетних принципах.

Експерти зазначають, що в разі об`єднання компаній – виходячи з вартості їх активів – Україна могла б отримати в спільній компанії 5-6% акцій.

Деякі аналітики аргументують необхідність створення спільної компанії з «Газпромом» тим, що в такому разі російський газовий монополіст не будував би альтернативні газопроводи для поставок газу до Європи, а направляв би додаткові обсяги газу по українській газотранспортній системі.

Між тим, нещодавно колишній радник Президента Віктора Ющенка Богдан Соколовський заявив, що ідея озвучена Путіним і приписана йому як експромт, насправді не нова. Її, за словами Соколовського, обговорювали Ющенко і Путін під час переговорів і дійшли згоди.

«Проекти були позитивно сприйняті російською стороною і спільно схвалені президентами України і РФ під час переговорів в Москві 12 лютого 2008 р. Уряди невідкладно мали реалізувати ці проекти. Проте, на жаль, на урядовому рівні домовленості президентів не було виконано. Натомість з`явилися невигідні для України газові контракти від 19 січня 2009 року», - зазначив Соколовський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.