Захисників парку у Харкові зломлено бойовиками Гепи-Кернеса і важкою технікою

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.05.2010 13:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10287

Сьогодні вранці, близько 7:30, невідомі в цивільному одязі з бейджами “Муніципальна охорона” прорвали кордон учасників акції по захисту дерев від вирубки в Центральному парку імені Горького в Харкові, і в парк увійшла важка землерийна техніка.

За словами очевидців, невідомі витіснили учасників акції з залізничного переїзду через дитячу залізницю “Мала південна”, що дозволило увести до парку важку землерийну техніку.

Робочі за допомогою техніки почали корчування пнів і розчищення зони вирубки. На переїзді присутня велика кількість співробітників міліції, які на даний момент не перешкоджають діям будь-якої сторони, зайнявши позицію сторонніх глядачів.

За відомостями очевидців, в ході прориву кордону міліціонери затримали декілька чоловік (за деякими даними, до десяти), які були доставлені до Дзержинського райоотдел міліції Харкова.

Захисників парку у Харкові, якому загрожує остаточна вирубка, оточують бойовики, є небезпека спилювання дерев з людьми на них. Про це повідомляє екологічна група "Печеніги".

Станом на 8:30 ранку "на місці незаконної рубки багато співробітників так званої муніципальної охорони".
"За повідомленнями з місця подій, вони поводяться агресивно: в одного з присутніх городян забрали камеру", - говориться в повідомленні.

"Техніка зламала шлагбаум на переїзді дитячої залізниці і, як повідомляють, під дорогою екскаватор частково зрив насип", - додається у ньому.

"Також надійшла інформація, що міліція збирається затримувати в парку незадоволених роботами. Як щойно повідомили з місця (подій), зараз уже близько 10 протестувальників затримані й агресія у відношенні до городян продовжується. Затриманих відвезли в Дзержинський РВ МВС", - повідомляють ЕкГ "Печеніги".

Захисники парку також відзначають, що "затримати винних у вчорашньому нападі на протестувальників, а також тих осіб, які важкою технікою травмували людей, що прийшли на місце, міліція не намагалася".

За повідомленнями з місця незаконної вирубки станом на 10 ранку п'ятниці, протестувальники відійшли до дерев, які ще не зрубані, "їх оточують близько 50 бойовиків у помаранчевих жилетах, рукавичках".

"Альпіністи знаходяться на деревах - і надійшла інформація, що на підході "ворожі альпіністи" - "орли Шуфрича", щоб знімати протестантів із дерев", - говориться в повідомленні.

"У цій обстановці повного хаосу і беззаконня, існує небезпека, що почнуть пиляти дерева прямо з людьми, які там знаходяться", - зазначає група.

"У деяких у руках дубинки. Міліції на місці немає. На виклики "102" повідомляють, що міліція на місці й усе фіксує, хоча це не відповідає дійсності", - наголошують захисники парку.

За їхньою інформацією, раніше міліція затримала і доставила в Дзержинський РВ МВС 9 осіб, включаючи правозахисника Б. Захарова.

Вчора, близько 30 людей у помаранчевих жилетах дорожніх робочих напали на учасників акції проти вирубки дерев у Центральному парку культури і відпочинку ім. Горького. Вони вимагали пропустити екскаватор на територію парку.

Наблизившись впритул до закритого шлагбауму на переїзді, екскаватор почав їхати на людей. Невідомі почали наносити удари учасникам акції.

Було госпіталізовано юриста Євгена Соловйова, через травми, отриманих під час нападу невідомих.

За попередніми даними, нападники завдали низку ударів Соловйову, що стояв впритул до закритого шлагбаума на виїзді з переїзду перед екскаватором, який намагався наїхати на людей.

Потім Соловйова перекинули через шлагбаум. Учасники акції зуміли віднести його в бік і викликали «швидку допомогу».

Як повідомив голова громадської організації «Ми - харків'яни» Віктор Кальченко, Соловйов доставлений в Харківську міську клінічну лікарню «швидкої невідкладної допомоги» ім. Мещанінова. За попередніми даними, у нього черепно-мозкова травма.

Напад на учасників акції тривав близько 30 хвилин, після чого на місці події з'явилися співробітники міліції, викликані учасниками акції, зупинили бійку і почали документування події.

Серед людей, що заявили про напад на них, кілька журналістів.

Як повідомлялося, Харківська правозахисна група звернулася до генпрокурора, голів МВС і СБУ, секретаря РНБО з проханням негайно припинити "систематичні порушення прав людей у Харкові".

Як відомо, протести громадян проти вирубки парку в Харкові почалися після того, як 19 травня міськвиконком дав дозвіл на знесення 500 дерев у парку для прокладання через нього дороги, яка могла б вирішити транспортну проблему. Але захисники парку наполягають, що разом з розчищенням місця під трасу, вирубка дерев проводиться і під територію майбутнього елітного котеджного кварталу.

Раніше представники опозиції в парламенті висунули до правоохоронних органів вимогу розібратися в даній ситуації в Харкові.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.