Начальник Генштабу ЗСУ відмовився працювати з двічі засудженим Президентом

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.05.2010 01:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10300

Начальник Генштабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії Іван Свида подав рапорт про відставку.

Генерал армії Іван Свида не погоджується з баченням розвитку ЗСУ Януковичем

Про це в суботу, з посиланням на прес-службу Міністерства оборони України повідомило одразу кілька інформаційних агенцій.

"Як офіцер і відповідальна людина, я готовий працювати в складних умовах на зміцнення оборони країни. В ситуації, що склалася, я визнаю право президента реалізувати його бачення шляхів розвитку Збройних Сил. Він це робитиме з іншим начальником Генерального штабу", - пояснив свої мотиви відставки Свида.

"Я за посаду не тримаюся. Вдячний генералам, офіцерам, усьому особовому складу Збройних Сил за ті не прості і відповідальні завдання, які нам спільно вдалося реалізувати в інтересах зміцнення обороноздатності України", - додав він.

Рапорт генерала армії України Свиди повинен розглянути Президент України - Верховний головнокомандувач ЗСУ і своїм указом звільнити його або з посади, або з військової служби.

Іван Свида був призначений начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем ЗСУ 18 листопада 2009 року.

Як повідомлялося раніше, у відставку пішли Командувач Військово-морськими силами адмірал Ігор Тенюх і командувач Повітряними силами генерал-полковник Іван Руснак, обидва прихильники прозахідного розвитку України і політики Ющенка.

Між тим, сьогодні, 30 травня, з редакцією "Аратти" зв'язався начальник прес-центру ВПС України підполковник Роман Юрчило, який спростував інформацію про факт написання рапорту про відставку Свидою.

За його словами ніхто з генералів ніяких рапортів про відставку не писав. "Інформація про відставку чомусь з'явилася на ТСН. Ми не знаємо звідки там її взяли (на сайті ТСН ця інформація подається з посиланням на сайт "Кореспондент.net" - прим. "Аратти"), бо нічого подібного не було ні на офіційному ресурсі Міністерства оборони, ні на урядовому порталі, ні на офіційному ресурсі Президента. Це чутки, які далекі від дійсності." - сказав Юрчило.

Він також повідомив, що декілька місяців тому у ЗМІ хтось розпустив чутки про відставку комадувача ВПС. Але це також не знайшло підтвердження у реальному житті.

За словами Юрчила, ТСН, отримавши спростування від МО, зняло інформацію, шо не відповідає дійсності з свого сайту, а у випуску ТСН, який буде сьогодні у ефірі - прозвучить спростування.

Юрчило підкреслив, що твердження про прихильність українських військових до прозахідної чи проросійської орієнтації у військовому будівництві є абсурдним. Збройні Сили України розвиваються у такий спосіб, аби забезпечити обороноздатність держави і в цьому українські військові використовують досвід всіх країн. Зрозуміло, орієнтуючись на найсучасніші стандарти.

Юрчило наголосив, що військове командування ЗС України поза політикою, як це вимагає чинне законодавство. І тому твердження про прихильність до того чи іншого головнокомандувача - це нісенітниця. Він зазначив, що особовий склад служить Україні, а не певним особам у владі.

Наразі, на офіційному ресурсі МО України інформація про відставки відсутня. Але, беззаперечним є факт, що цю новину повідомили й прокоментувли провідні інформаційні агенції не тільки України, а й за її межами.

Наприклад, "Радіо Свобода" присвятило події розлогий коментар.

Прокоментували подію і на Бі-Бі-Сі. При чому, підтвердивши факти наявності певних протиріч у керівництві.

Повідомили цю новину і російські інформагенції. Зокрема: "Лєнта.ру", "News.ru" (з посиланням на прес-службу МО України) та інші.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.