Туреччина пригрозила Ізраїлю “непередбачуваними наслідками” за атаку на правозахисників в нейтральних водах

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.05.2010 10:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10303

Офіційна Анкара в понеділок, 31 травня, жорстко засудила дії ізраїльських військових, які взяли на абордаж кілька суден правозахисників з “Флотилії свободи”, що прямували в блокований сектор Газа з гуманітарною допомогою, та розстріляли беззбройних людей.

Зовнішньополітичне відомство Туреччини охарактеризувало дії Ізраїлю як "неприйнятні" і зажадало офіційних роз'яснень від Тель-Авіва.

"Ізраїль понесе покарання за наслідки своїх дій. Те, що відбулося є неприйнятним. Ми рішуче засуджуємо його і вимагаємо негайних роз'яснень", - говориться в спеціальній заяві, з якою виступив турецький МЗС.

"Акція, вчинена в міжнародних водах і являє собою грубе порушення міжнародного права, може призвести до непередбачуваних наслідків в наших відносинах", - вважають в Туреччині.

З текстом заяви МЗС ознайомить посла Ізраїлю в Анкарі Габі Леві, який в екстреному порядку був викликаний в зовнішньополітичне відомство.

За даними телеканалу "Аль-Джазіра", в результаті висадки ізраїльського морського спецназу на борт, щонайменше, одного з судів, що входили до складу "Флотилії свободи", не менше 16 людей загинули, близько 30 поранені. Ізраїльське телебачення повідомило про 10 загиблих.

"Ізраїльські командос висадилися з вертольота на палубу турецького судна, негайно відкривши вогонь по беззбройним цивільним особам... Доля інших суден невідома", - говориться в коротких повідомленнях, які публікує сайт witnessgaza.com.

Група з шести катерів, відправлена європейськими правозахисним організаціями з метою прориву морської блокади Гази, була зупинена ізраїльськими кораблями в ніч на 31 травня. На борт одного з катерів, що належав Туреччині, висадився спецназ, який відкрив вогонь по екіпажу і пасажирам судна. Ізраїльська сторона у свою чергу стверджує, що на спецназівців напали з використанням холодної зброї.

Тим часом, ізраїльська військова цензура заборонила поширювати будь-яку інформацію про жертви і поранених під час штурму ізраїльськими прикордонниками судів "Флотилії свободи", що прямувала в сектор Газа, повідомило ізраїльське громадське радіо.

Всього на шести судах флотилії світу знаходилися близько 700 людей, в їх числі - лауреат Нобелівської премії миру 1976 Мейрід Корріган Макгуайр (Північна Ірландія), а також депутати Європейського Парламенту.

На бортах суден флотилії міститься також 10 тисяч тонн гуманітарних вантажів. Ізраїль раніше заборонив каравану наближатися до сектора Газа, пригрозивши відконвоювати судна в порт міста Ашдода та депортувати учасників плавання.

Блокада сектора Газа була введена Ізраїлем після того, як контроль над регіоном встановило радикальний рух ХАМАС, бойовики якого ведуть збройну боротьбу з Тель-Авівом. Це вже дев'ятий раз, коли катери правозахисників з вантажем гуманітарної допомоги намагаються потрапити в сектор Газа. У п'яти з попередніх випадків їм вдавалося прорвати блокаду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.