В України можуть відібрати газотранспортну систему

Автор/джерело -  © Оглядач



Дата публiкацiї - 26.09.2006 22:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1032

Газотранспортна система України, на яку вже давно полюють російські монополісти, може бути відчужена з державної власності.

“На жаль, це так – газотранспортну систему можуть відібрати в „Нафтогазу України”, - сказав в ефірі телеканалу НТН народний депутат, представник БЮТ Микола Сивульський.

За його словами, прямих договорів про заставу ГТС „Нафтогаз України” не підписував. Утім, є достатньо договорів застави, в яких фігурує майно „Нафтогазу”. „Про це ніхто не говорить, але ж газотранспортна система – це і є основне, найбільше майно „Нафтогазу”. Чомусь мовчать про те, що це майно знаходиться під загрозою”, - сказав Сивульський.

Нагадаємо, що ще у 2002 році на вищому державному рівні, Президенти Кучма й Путін підписали Меморандум про стратегічне співробітництво у сфері видобутку та транспортування газу. В ньому, серед іншого, передбачалося створення газотранспортного консорціуму для “спільного управління й експлуатації” українських ГТС. Трохи згодом, на рівні урядів та державних суб'єктів, було утворено ТОВ "Міжнародний консорціум із управління й розвитку газотранспортної системи України". Однак, для передачі у користування ГТС України, консорціуму, потрібне було рішення Верховної Ради, яке б дозволяло відчуження цієї стратегічної власності держави.

Всі спроби Адміністрації Кучми “протягнути” це рішення через депутатську залу, тиск на нардепів - не дали позитивного результату.

Поки що. Не виключено, що у найближчому майбутньому, уряд Януковича знов поставить народних обранців перед вибором: або ГТС в управляння означеного ТОВ, або астрономічні ціни на газ від “братнього” монополіста.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.