Слабоалкогольні коктейлі призводять до дегенерації мозку підлітків - вчені

Автор/джерело -  © Gazeta.ua



Дата публiкацiї - 1.06.2010 13:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10331

Рік вживання слабоалкогольних напоїв викликає в мозку підлітків ті ж зміни, що і старість або нейродегенеративні захворювання, з’ясували вчені в процесі експериментів над тваринами.

Алкопопс - слабоалкогольний коктейль в оманливо-звабливій упаковці. Яскравий, помітний, смачний і б’є по мізках бадьорим сп’янінням...

Мозок підлітків ще не повністю дозрів і тому сильніше, ніж мозок дорослого, піддається впливу алкоголю. Щоб встановити, як саме слабоалкогольні напої (їх ще називають алкопопсами - "Аратта") впливають на мозок тінейджерів, учені привчили до шкідливої звички підлітків макак-резусів. Споюванням мавп займалися дослідники з Комітету з нейробіології залежностей Дослідницького інституту Скріппса під керівництвом Чітре Манд.

В експерименті брали участь сім молодих 4-5-річних самців макака-резус - їх вік відповідає людському підлітковому. На першому етапі всіх піддослідних мавп "знайомили" з алкоголем. Годину в день протягом 40 днів їм пропонували солодкий напій з цитрусовим смаком, в якому містилося спочатку 1%, а потім 6% етанолу - щось на зразок слабоалкогольного коктейлю. Макаки із задоволенням куштували напій і надалі воліли пити його, а не воду.

На наступній стадії мавп розділили на дві групи. З чотирма макаками продовжили алкогольні експерименти - їм наливали коктейль ще 11 місяців. А контрольні тварини весь цей час пили солодкий напій того ж складу, але безалкогольний.

Через два місяці після останнього прийому алкоголю мозок всіх макак взяли для аналізу. Після фіксації з мозку зробили ультратонкі зрізи, які обробили антитілами до різних білків. Це дозволило під мікроскопом підрахувати клітини, які знаходяться на стадіях розподілу і дозрівання.

Виявилося, що в мозку макак-алкоголіків у порівнянні з контрольними тваринами число клітин, які діляться знижується приблизно в 2,5 рази. Ще більша різниця спостерігається в кылькосты незрілих нервових клітин, які проходять диференцування, - у алкоголіків їх число в п'ять разів менше, ніж у контрольноъ групи.

У голові макак-алкоголіків також знизилося число зрілих нейронів. Це означає, що у підлітків відбувається дегенерація нервових клітин, яка зазвичай відбувається в похилому віці або в мозку, ураженому хворобою Альцгеймера. Біологи підкреслюють, що це саме дегенерація, а не апоптоз (запрограмована клітинна загибель). У контрольних макак не відмічено ніяких ознак дегенерації.

У хронічних алкоголіків, як відомо, часто страждає робоча й просторова пам'ять. Зниження нейрогенезу і поява дегенерації нейронів - фізіологічна основа порушень пам'яті.


Алкопопс - слабоалкогольний коктейль в оманливо-звабливій упаковці. Яскравий, помітний, смачний і б'є по мізках бадьорим сп'янінням. Легкий, більш-менш прийнятний мікс, добре засвоюється організмом і важко з нього виводиться. Один в один як попса і алкоголь взяті окремо.

За даними міністерства охорони здоров'я Німеччини, за ніч, проведену на дискотеці, підліток здатний випити 6-8 пляшок алкопопсів, чого для сильного сп'яніння цілком достатньо. У зв'язку із загрозливо швидким зростанням дитячого й підліткового алкоголізму (близько 160 000 молодих німців страждають на алкогольну залежність) у 2004 р. федеральний уряд Німеччини встановив додатковий податок на такі напої. Тепер кожна пляшка коктейлю коштує майже на 1 євро дорожче, що для багатьох підлітків не по кишені. У Франції рекламу алкогольного "лимонаду" в ЗМІ суворо заборонено. Через акциз ціна однієї банки коктейлю подвоїлася.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.