Коли обиратимуть місцеве самоврядування?

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 1.06.2010 16:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10341

Дискусія стосовно дати проведення місцевих виборів стає в Україні дедалі гострішою. Питання можуть розглянути у Верховній Раді вже цього тижня.

Частина парламенту наполягає на тому, що вибори потрібно проводити у жовтні цього року.

Інші депутати вважають, що спочатку потрібно внести зміни до Конституції, а вже потім обирати місцеву владу, тобто пересунути місцеві вибори на наступний рік.

Президент Янукович ще раніше заявляв, що категорично проти пересенення місцевих виборів на наступний рік: "Конституція вимагає провести вибори цього року. Відкладати їх далі – означає порушувати Конституцію. Це неприпустимо, і я на це ніколи не піду".

Пан Янукович в інтерв’ю українським телеканалам був безапеляційним, хоча так само без застережень фракція Партії Регіонів голосувала за те, щоб ці вибори скасувати.

Колізія виникла одразу після президентських виборів. Тоді парламент скасував власну постанову про проведення виборів до місцевих органів самоврядування. Вони мали б відбутися минулої неділі.

Депутат Валерій Коновалюк в інтерв'ю Бі-Бі-Сі розповів, що Партія Регіонів наполягатиме на тому, щоб вибори проводилися цієї осені, і заявляє, що це - принципове питання.

"Це достатньо принципове питання з точки зору того, наскільки Президент сьогодні може порушувати Конституцію. Хоча в цьому плані є ставлення провідних європейських політиків, щоб демократія, яка є в Україні, дотримувалася тих норм, які стосуються місцевого самоврядування, і проведення виборів в той час, коли цього вимагає Конституція", - каже пан Коновалюк.

Так само посилаючись на Конституцію, член парламенту від НУНС Юрій Кармазін доводить, що з призначенням місцевих виборів потрібно почекати.

Він переконаний, що в першу чергу потрібно зрівняти терміни, на які обираються місцеві депутати та міські та сільські голови, а вже потім призначати вибори. Також Юрій Кармазін наполягає на тому, що парламент повинен змінити систему виборів.

"Я хотів би сказати, що нічого близького до Конституції це не має, бо ми маємо внести зміни до Конституції, а потім уже говорити, що ми маємо змінити систему виборів, а потім говорити про ці вибори", - заявив він.

Зараз місцеві депутати обираються з партійними списками і це викликало нарікання чи не у всіх парламентських політичних силах.

Але досі під питанням, що запропонує більшість: нову мажоритарну систему, коли депутати обираються кожен у своєму окрузі, змішану чи щось третє.

Водночас, Блок Юлії Тимошенко наполягає, щоб система залишалась такою ж.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.