МЗС Росії витягнув розігрує “мовну карту”, напередодні газових угод...

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.09.2006 16:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1036

Факти дискримінації російської мови в Україні більше не можна ігнорувати і представляти, як малозначуще явище. Так у Департаменті інформації і друку МЗС Росії прокоментували ситуацію з російською мовою в Україні.

“Гонителям російської мови в Україні необхідно нарешті усвідомити, що двомовність в Україні - це явище, що історично склалося, і тому займатися викорінюванням російської мови подібними методами просто контрпродуктивно”, - говориться в коментарі, поширеному РІА Новості.

У МЗС РФ пояснили, що особливо не дають спокою російській мові місцеві влади деяких західних регіонів України. “Закручування гайок” відносно російської мови зачіпає тут не тільки традиційну сферу офіційного спілкування, але й побутового.

“У цьому, як завжди, досягла успіху міська влада Івано-Франківська”, - говориться в коментарі. Згідно з виданим нею розпорядженням, відтепер заборонено говорити російською на всій території учбових закладів, не дозволяється проводити масові заходи російською мовою, і, навіть, розклеювати оголошення російською мовою в громадських місцях. Поставлено за обов’язок вести спостереження за продавцями книг і розповсюджувачами періодичних видань російською мовою. За дотриманням цих “правил” стежитиме Комітет громадського мовного контролю, наділений фактично функціями “мовної інквізиції”.

“Відповідний моніторинг під патронатом міських структур також здійснюватимуть молодіжні, жіночі, і навіть, дитячі організації. Протести російської общини і російськомовних жителів Івано-Франківська міська влада просто проігнорувала. Їх звернення до судових і центральних інстанцій також не дали результату”, - відзначає МЗС РФ.

“Погодьтеся, що наведені приклади переконливо свідчать про дискримінацію в Україні російської мови, що продовжується”, - говориться в коментарі.

“У МЗС РФ відзначили, що проблема російської мови в Україні стала “притчею во язицех”. І мусують її, відзначте, не громадяни, а представники українських політичних кіл, які своїми войовничими заявами і позбавленими здорової логіки діями розпалюють непотрібні пристрасті серед населення України”, - говориться в коментарі.

“Мету напруження, що штучно нагнітається ними, навколо російської мови в Україні видно як на долоні: витіснити російську мову з різних сфер суспільного життя і на всіх рівнях, в надії нажити собі політичний капітал”, - відзначили в російському зовнішньополітичному відомстві.

“МЗС Росії виражає жаль у зв’язку з тим, що до цієї непристойної кампанії разом з правонаціоналістичними силами, включилося Мністерство юстиції України”. “Зокрема, в публічно оприлюдненому відомством проекті державної мовної політики містяться формулювання, від яких “червоніють вуха”. До таких формулювань, на думку МЗС, належать заяви про те, що Росія після 1654 року продовжує вести культурно-мовну експансію проти “української ідентичності й української державності”, а надання російській мові статусу державної сприятиме закріпленню безперервного процесу русифікації України. Вся абсурдність подібного роду формулювань просто не потребує коментарів. Шкода, що їх узяв на озброєння державний інститут влади”, - говориться в коментарі департаменту інформації і друку.

Крім того, до “ярих недругів російської мови записали себе і українські парламентарії від Блоку Юлії Тимошенко, які раніше в цьому питанні, що називається, “дотримувалися пристойності”, відзначили в МЗС РФ.

Зокрема, пояснює МЗС, народний депутат від фракції БЮТ у Верховній Раді України в ультимативній формі запропонував спікерові українського парламенту Олександру Морозу відмовитися від використання російської мови в ході сесійних засідань.

“Російська мова дуже перешкодила й іншому членові фракції БЮТ у Верховній Раді Миколі Томенку. Цей політик вибухнув гнівними тирадами на адресу мера Києва Черновецького за те, що він виступає російською мовою в ході засідань міських органів влади”, - говориться в коментарі.

Ми не даремно практично повністю процитували текст цієї, на нашу думку, провокативної заяви, зміст якої просякнуто відвертою українофобією та брехнею.

Так, наприклад, інформація, яка стосується Івано-Франківська розрахована на аудиторію хіба що із розумовими вадами. Для того, щоб в цьому переконатися на власні очі, панам із МЗС РФ бажано було б відвідати це місто, ніж повторювати чи висмокутувати із пальця, нісенітниці. Бо ні у Івано-Франківську, ні у Тернополі, ні у Львові, ні в інших містах і селах України ніхто й ніколи не думав забороняти громадянам спілкуватися у побуті будь-якою мовою, включаючи російську. Бо ж в українців на те просто розуму не стане, на відзнаку від сусідів, де людей вбивають тільки за те, що в них не російське походження(що вже - загальновідомо).

Залишається дивуватися, хіба що тому, що російські дипломати ще не стали на захист їхнього “національного надбання” - матюгів, вживання яких у громадських місцях, в Україні, є адміністративним правопорушенням, хуліганством.

Цікаво, при тому уявити, якби мер Москви розпочав би спілкуватися із виборцями й виступати на офіційних зібраннях українською мовою, як би на таку дивину прореагували російські очільники й виборці? Адже у Москві мешкають дуже багато етнічних українців, хоча більшості не становлять.

Або хтось із депутатів Думи вийшов на трибуну й виступав українською, чи, наприклад, татарською мовою. Хіба важко уявити реакцію зали?

Краще б російські дипломати повідомили світу, наприклад, скільки в Росії загальнодержавних каналів ведуть переважне мовлення українською мовою - мовою другої, за чисельністю, нацменшини? Або розповіли, якими накладами, за рахунок бюджету, видаються українські книжки, скільки функціонує українських шкіл, дошкільніх дитячих закладів?

Бо ж в Україні - все це є, й функціонує. На відзнаку, від “братньої” Росії.

А розрахунок у авторів цієї провокації простий - напередоні підписання газових угод відовлікти увагу люмпенізованих прошарків населення від наслідків “братнього газовату”: зростання цін на найнеобхідніші товари, комунальні послуги, тотального падіння рівня життя. Щоб вони, оці “мовноозабочені” українці й думки не мали, що за їхній рахунок російські абрамовичі утримуватимуть суперзіркові закордонні футбольні клуби, змагатимуться у розкоші із персидськими феодалами.

І це називається наддержава із G-8?

Не знаю, як кому, а нам, українцям соромно і за таких сусідів, і за решту G-7. Бо ж сім із восьми себе твердо вважають цивілізованими.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.