Програма економічних реформ: про деякі обіцянки Президента забули...

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.06.2010 17:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10363

Програма, яку розглядатимуть на засіданні Комітету економічних реформ при Президентові України, передбачає поетапне реформування національної економіки.

Попередньо Віктор Янукович наголошував на необхідності першочергового вирішення питань щодо податкової реформи, а також створення умов для зростання інвестицій у базові галузі.
Серед найактуальніших реформ у сфері економіки старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін називає, по-перше, реформування енергетичної галузі України. По-друге, реформи державного сектору, наприклад системи пільг та пенсійного забезпечення.

«На що ще варто звернути увагу, то це на поліпшення регуляторного середовища – варто скасувати багато документів, які так чи інакше гальмують розвиток малого та середнього бізнесу», – зазначає Газізуллін.

Програма не співпадає з обіцянками Януковича

За попередньою інформацією, програма економічних реформ передбачає три етапи, втіленням яких займатимуться у 2010-2014 рр. Вже цього року у Президента очікують доопрацювання та ухвалення Податкового кодексу. Серед реформ у довгостроковій перспективі – встановлення, зокрема, мораторію на нові види соціальної підтримки, збільшення частки єдиного соціального внеску працівника, а також формування прозорого ринку землі сільськогосподарського призначення.

На думку експерта Школи політичної аналітики НаУКМА Сергія Кисельова, основна перевага програми – поетапність її впровадження. Економіст називає проект «менш популістичним», аніж економічний блок передвиборчої програми Віктора Януковича.

Водночас Сергій Кисельов наголошує, що низка пунктів, задекларованих свого часу у передвиборчих планах Януковича, у програмі економічного розвитку відсутня.

«Наприклад, у програмі Януковича «Україна для людей» йде мова про скорочення ставки ПДВ до 17% у 2011 році – у проекті Програми економічних реформ такого пункту немає. Окрім того, у передвиборчій програмі йшлося про податкові канікули для малого й середнього бізнесу – у проекті нової програми про це немає жодного слова», – додає експерт.

Бракує досягнень в економічній сфері

За словами президента Центру ринкових реформ України Володимира Ланового, сто днів президентства Віктора Януковича відзначилися для національної економіки, перш за все, налагодженням українсько-російської співпраці. «Зняття політичних обмежень щодо економічних відносин із Росією – це, безперечно, суттєвий позитив. Проте в інших важливих питаннях нова влада поки тупцює на місці», – вважає Лановий.

Досі проект програми економічних реформ не оприлюднювався.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.