Тимошенко прогнозує восени сплеск інфляції

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.06.2010 21:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10379

Юлія Тимошенко прогнозує, що внаслідок незбалансованої монетарної політики уряду та Національного банку вже восени в Україні відбудеться сплеск інфляційних процесів.

"Уся емісія, яку роблять сьогодні, відіграється на цінах, які люди будуть мати на все, що вони споживають. Від емісії до інфляції лаг становить приблизно 2-3 місяці. Цей лаг закінчиться восени", - сказала Тимошенко сьогодні на зустрічі з представниками опозиційних партій та рухів Дніпропетровської області, повідомляє прес-служба.

Тимошенко зазначила, що в квітні 2010 року в Україні обсяг промислового виробництва скоротився на 1,8% у порівнянні з аналогічним показником у березні 2010 року. "Останні 7 місяців, важко, в кризу, але економіка місяць до місяця постійно приростала. Зараз падіння на 1,8%. Це вперше за останні місяці", - додала вона.

Таким чином, за її словами, уряд Миколи Азарова не зміг забезпечити збільшення соціальних видатків виправданими економічними заходами. "Все це за рахунок банального джерела – емісії грошей. І за той період, поки перебуває Янукович при владі, емісії для бюджетних потреб зробили стільки, скільки наш уряд в цілому за два попередні роки. А це тільки декілька місяців, 100 днів!", - наголосила Тимошенко.

Як відомо, за даними Держкомстату, в Україні зростання промислового виробництва у квітні 2010 року проти квітня 2009 року становило 17,4%, у січні-квітні 2010 року до січня-квітня 2009 року – зростання 12,6%. У квітні 2010 року в порівнянні з березнем 2010 вже відзначався спад промислового виробництва на рівні 1,8%.

У квітні 2010 року обсяг операцій з придбання Національним банком України облігацій внутрішньої державної позики (за номінальною вартістю без урахування операцій з двостороннього котирування) становив 1,83 млрд. грн. (з початку року – 26,3 млрд. грн.).

Найближчим часом уряд планує випустити додаткові облігації на суму 20 млрд. грн. на 5 років під 5,5% річних для погашення заборгованості з повернення ПДВ експортерам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.