Комусь досі сняться американські валянки?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 4.06.2010 12:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10385

Служба безпеки України змінила пріоритети контррозвідувальної роботи.

Як пише "Комерсант-Україна", тепер головний напрямок у департаменті контррозвідки - захист від діяльності не російських, а американських спецслужб.

За інформацією видання, ще в березні, після призначення головою СБУ Валерія Хорошковського, були проведені структурні зміни: реорганізовано департамент контррозвідки, зокрема одне з його управлінь - з захисту інтересів України від іноземних спецслужб.

Так, був переформатований "Перший відділ" (нумерація відділів відображує пріоритети СБУ у контррозвідувальній роботі). Раніше він займався захистом інтересів України від російських спецслужб, тепер - протидією американській розвідці на території України.

Саме цей напрямок тепер є ключовим для контррозвідки, пише газета. А за російським напрямком число куруючих співробітників СБУ скорочено майже на чверть, захистом інтересів країни від російських спецслужб зараз займається "Четвертий відділ" управління з захисту інтересів України від іноземних спецслужб.

Раніше голова СБУ Валерій Хорошковський заявив в інтерв'ю: "Те, що раніше називалося російським напрямком, безумовно, як і всі інші напрямки, працюватиме далі. У нас - Служба безпеки України, і ми будемо використовувати всі можливості для відстоювання українських інтересів".

У свою чергу, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко наголошує, що завдання й пріоритети СБУ визначаються президентом, а контррозвідувальна робота, як правило, вибудовується відповідно до актуальних загроз.

"Контррозвідка завжди дуже реальна і працює не в теорії - не з інтернету отримує інформацію, - а залежно від того, хто на нашій території поводиться агресивно, недружньо й незаконно. Вона й відрізняється від розвідки тим, що працює відповідно до реальних загроз", - заявив Наливайченко.

Утім, секретар комітету з нацбезпеки Юрій Самойленко (Партія регіонів), який зараз є позаштатним радником президента з силових питань, спростував зміну пріоритетів у контррозвідувальній роботі СБУ.

"Я авторитетно заявляю: жодних пріоритетів Валерій Іванович (Хорошковський) не змінював, і ми не виділяємо Америку як супротивника чи протидіючу спецслужбу номер один", - заявив він.

"У контррозвідки є певні завдання, і якщо росіяни порушуватимуть наше законодавство, будемо їм постоли плести, якщо американці - отже, американцям", - запевнив Самойленко.

Водночас, він визнав, що в СБУ були проведені зміни, які покликані позбутися від "штучного нагнітання" відносин із Росією.

"Реорганізацію Хорошковський провів одну: поставив більш конкретні завдання, щоб ніхто не займався дурницею, а пріоритети залишилися колишні, і ми штучно не робимо нашими супротивниками ні росіян, ні американців", - сказав "регіонал".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.