Нові розгадки Мони Лізи: тривимірне сканування легендарного полотна виявило невидимі людському оку зображення

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 27.09.2006 20:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1039

Одну з найромантичніших загадок мистецтва спробували розкрити канадські вчені, а саме таємницю усмішки Мони Лізи на картині Леонардо Да Вінчі. Вони здійснили тривимірне сканування видатного полотна і зробили висновок, що натурниця славетного майстра була в такому особливому настрої тому, що або щойно народила дитину, або була вагітна.

Вчені провели спеціальний аналіз із застосуванням лазерів та інфрачервоного випромінювання, і побачили, що голова уславленої Джоконди вкрита спеціальним напівпрозорим покривалом, яке в ті часи у Венеції носили лише вагітні або жінки, які щойно стали матерями. Найімовірнішою версією нині вважають ту, за якою портрет було замовлено з нагоди народження другої дитини Лізи Герардіні, дружини флорентійського купця Франческо де Джокондо, у 1503 році.

Водночас, докладне суперсучасне сканування так і не розкрило таємниць особливої техніки Да Вінчі – сфумато, коли малюнок є трохи розмитим та затуманеним, так що неможливо розібрати його чіткі риси. За словами канадських вчених, жоден інший художник не використовував такої техніки і вони повні намірів продовжити свої дослідження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.