Астрономи виявили нові ознаки можливого життя на Титані

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.06.2010 12:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10395

Вчені з дослідницького центру NASA припускають, що особливості динаміки вмісту водню і ацетилену в атмосфері Титана, супутника Сатурна, можуть свідчити про існування примітивної форми життя (або певних «попередників» живих організмів) на поверхні цього небесного тіла.

Такого висновку американські астрономи дійшли після обробки останніх даних космічного апарату Cassini, що займається вивченням супутника Сатурна. Вчені пов’язали хімічний склад атмосфери Титана з можливим існуванням життя на цьому небесному об’єкті. Статті про це, що наробили багато галасу, з’явилися одразу у двох наукових журналах – Journal of Geophysical Research та Icarus.

У статті журналу Icarus про нові дані з Cassini сказано, що водневий газ, який літає в атмосфері, зникає на поверхні супутника. Це дуже здивувало вчених, адже молекулярний водень дуже інертний, він дуже легкий та "плавкий". За всіма правилами, він повинен не зникати біля поверхні, а підніматися у верхні шари атмосфери і випускатися в космічний простір, а цього не відбувається.

Подібна картина спостерігається і з ацетиленом. Замість очікуваного накопичення на поверхні Титана, спектрометри Cassini зареєстрували повну відсутність.

Це дає привід припустити, що якісь форми життя можуть там "дихати".

В іншій статті в Journal of Geophysical Research вчені дійшли висновку про брак хімічних компонентів на поверхні Титана, тому дослідники припускають, що їх може споживати якась форма життя.

"Ми припускаємо, що споживання водню на Титані використовується як газ для життя, аналогічно тому, як на Землі живі організми дихають киснем", - заявив представник дослідницького центру NASA Кріс Маккей. Він не виключив, що може йтися про зовсім нову форму біологічного життя, повністю відмінну від земної.

"Якщо ці ознаки дійсно виявляться ознаками життя, це буде друга форма життя, незалежна від життя у воді на Землі", - сказав Маккей.

"Ми віримо, що хімічний склад там призначений для формування життя. Тільки для цього потрібно нагрівання і тепло для початку процесу", - вважає професор Джон Зарнескі.

Водночас обидва вчені не виключають, що новим даним з Cassini можна дати зовсім інше пояснення.

Більшість астрономів вважають, що на супутнику занадто холодно, щоб припустити там наявність хоча б води в рідкому вигляді на поверхні і відповідно формування життя.

Розкритикували вони й останню версію щодо особливості хімічного складу атмосфери на Титані. Марк Аллен з Астробіологіческого інституту NASA вважає, що сонячне світло або космічні промені можуть каталізувати перетворення ацетилену в атмосфері у тверді частинки більш складних вуглеводнів, які й випадають на поверхні. Таким чином, відсутність там ацетилену пояснюється хімічними, а не біологічними причинами.

"Науковий консерватизм підказує нам, що є маса небіологічних пояснень ситуації, яку ми спостерігаємо. Потрібно провести велику роботу з вивчення цих процесів. Можливо, знайдеться простий хімічний процес, який все пояснює без будь-якої біології, взяти той же неорганічний каталіз", - зазначив Аллен.

Титан є другим за розміром супутником у Сонячній системі. Він був відкритий ще 1655 року голландським астрономом Крістіаном Гюйгенсом. Діаметр Титана – 5152 км, що на 50 відсотків більше за діаметр Місяць.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.