Табачник відновив практичні з корупції. Вчителі переписують класні журнали

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 7.06.2010 15:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10401

За березень-травень 2010 року продаж класних журналів в Україні збільшився на 23-30% порівняно з аналогічним періодом 2009 року. У цей період класні журнали переписувалися для збільшення середнього балу учнів, що вступають до вишів.

Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» повідомив керівник проекту журналу «Вісник ТІМО» Віктор Гудзинський.

«Закупівлі класних журналів збільшилися. Так, наприклад, ТОВ «Веста» - один з трьох найбільших торговців шкільним приладдям - відповіло офіційним листом: «На ваш запит повідомляємо, що в березні-квітні 2010 року продаж класних журналів збільшився на 23% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Інформація підтверджується і іншими джерелами - дійсно, з метою підвищення середнього балу атестату класні журнали в цей період активно переписувалися», - повідомив Гудзинський.

Він пов’язує це з рішенням міністра Дмитра Табачника враховувати цього року середній бал шкільного атестату під час вступу до вишів.

«Дмитро Табачник, ставши міністром науки і освіти, запропонував враховувати середній бал атестату. Згідно нашому дослідженню, якщо до результатів ЗНО додати середній бал атестату, то з більшості предметів і напрямів підготовки це дійсно дає можливість краще прогнозувати подальшу успішність у виші. З одним нюансом - якщо ніхто не намагатиметься корегувати середній бал атестату. В останні три роки шкільний атестат став досить об’єктивним, оскільки не було необхідності його корегувати. У нинішній ситуації все це може перетворитися виключно на відбирання грошей у батьків», - сказав Гудзинський.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук в зв’язку з цим відзначив, що минулого року, коли результати ЗНО зараховувалися як результати підсумкової атестації в школі, 50% медалістів Києва (а в деяких областях - 70 під час тестування своїх результатів не підтвердили.

«В історії української освіти це вже четверта спроба враховувати середній бал шкільного атестату. Три попередніх мали місце в СРСР, і від них відмовлялися, тому що це призводило до зростання кількості позитивних оцінок, медалістів і зловживань», - відзначив Лікарчук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.