Агітки і життя. Борги братнього ЧФ РФ Севастополю стрімко зростають

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.06.2010 20:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10406

В останні місяці зросли борги підприємств, що належать Міністерству оборони Росії чи пов’язані з Чорноморським флотом Російської Федерації контрактами. Найбільше виросла заборгованість із зарплати, а також із виплат до Пенсійного фонду України.

Про це повідомила прес-служба Севастопольської міської державної адміністрації. Міські чиновники таку тенденцію назвали «дивною».

Заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації Ірина Цокур, проводячи днями засідання Спеціальної тимчасової комісії з погашення соціальних боргів, заявила, що на тлі покращення українсько-російських відносин факт зростання російської заборгованості «виглядає дивно». За її даними, від початку року 13-й судноремонтний завод, який належить Міністерству оборони Росії, наростив борг із виплати зарплати з нуля до майже чотирьох з половиною мільйонів гривень.

Серед найбільших боржників – і завод «Лазарєвське адміралтейство», який залежить від російських платежів. Його борг у травні перевищив два мільйони гривень. Ще один мільйон гривень заборгував «Севастопольський морський завод», який теж працював за російськими військовими контрактами. Крім того, у всіх цих підприємств залишається велика заборгованість до Пенсійного фонду України.

Але найскладніша ситуація зберігається на оголошеному торік банкротом Будівельному управлінні Чорноморського флоту Росії. Тут борг сягнув майже 11 мільйонів гривень, і це складає половину всієї заборгованості до Пенсійного фонду у Севастополі.

Ірина Цокур дала доручення підлеглим підготувати звернення до міської прокуратури, а також переслати цю інформацію до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, який, за словами заступника голови Севастопольської міськдержадміністрації, планує розглянути ситуацію з боргами у Севастополі на спеціальній нараді. Однак, коли вона відбудеться – не відомо.

Про користь конструктивної критики

Командування Чорноморського флоту Росії уже тривалий час «відмовляється» прояснити ситуацію з флотськими боргами, відправляючи журналістів до Москви. Цього разу Радіо Свобода теж не вдалось отримати жодного офіційного коментаря від флотської прес-служби чи представників штабу російського флоту в Севастополі. Саме тому я звернувся до експертів із запитанням, чому на тлі «флотського» примирення так зросли прямі чи непрямі російські борги в Севастополі.

Керівник севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик не бачить тут політичного підґрунтя. Він вважає, що це – вплив економічної кризи, «банальне недофінансування військової сфери у Росії, як результат – неоплата військових замовлень і затримки в зарплаті».

Разом з тим, головний редактор інтернет-проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук вважає, що економічна криза – вторинна. На його думку, раніше офіційний Київ публічно звинувачував Москву в невиконанні взятих зобов’язань, і це змушувало росіян слідкувати за тим, щоб борг не вийшов за межі пристойності. Тепер же державні структури, в тому числі і спецслужби, отримали вказівку не чіпати Чорноморський флот Росії, а Москва отримала таким чином змогу вирішувати свої фінансові проблеми За словами Дмитра Тимчука, севастопольська громадськість мала б вимагати від офіційного Києва більш жорсткого захисту соціально-економічних інтересів свого міста.

Від “Аратти”: нині Посол РФ в Україні Міхаіл Зубаров публічно заявив серед іншого, що українська влада, на його кремлівський погляд є слабкою, бо не вміє збирати податки. «Сильна влада - та, що може зібрати податки. В Україні повною мірою це не здійснюється. Перш за все, йдеться про великі, часто структуротворні, галузі й підприємства», - сказав посол Росії.

Напевно, панам Віктору Януковичу і Миколі Азарову варто звернути увагу на зауваження московського товаріща і на прикладі ЧФ РФ продемонструвати йому, що в Україні вміють і збирати податки, і мають засоби впливу на неплатників, наприклад, шляхом арешту майна боржника. Адже очевидно, що Зубаров як раз мав на увазі саме ЧФ РФ, який у Севастополі повністю відповідає названим ним ознакам.

Чи на Банковій і Грушевського бояться, що у Кремлі їх неправильно зрозуміють?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.