На Марсі знайшли залишки гігантського озера

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.06.2010 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10418

У південній півкулі Червоної планети приблизно 4,5 - 3,5 млрд років тому було велике озеро, завдовжки більше 2000 кілометрів.

В минулому на Марсі існувало величезне озеро завдовжки близько двох тисяч кілометрів і завглибшки близько восьми кілометрів. Цю гіпотезу підтвердили геологічні дані, представлені на новій карті Червоної планети, складеної фахівцями інституту планетології при NASA.

Гігантське озеро було розташоване на місці нинішньої рівнини Еллада в південній півкулі планети. За даними науковців, утворилося воно, вочевидь, на місці падіння величезного метеориту приблизно 4,5 – 3,5 мільярда років тому.

Вчені під керівництвом доктора Леслі Блімастера підготували докладну геологічну карту регіону, засновану на даних багатьох марсіанських зондів, зокрема Viking Orbiter, Mars Odyssey та низки інших.

Аналіз знімків дозволив виявити на сході рівнини Еллада, яка є найбільшим ударним кратером на Марсі, шаруваті відкладення, які могли утворюватися тільки за умови існування в цьому районі великих відкритих водойм.

За словами Блімастера, цей тип відкладень міг виникнути внаслідок ерозії гірського кільця, що оточує Елладу, за умови існування тут гігантського озера. "Вдалося узгодити геологічні дані з колишніми дослідженнями, і встановити час існування цього передбачуваного озера - це початок і середина Ноєвої геологічної епохи, 4,5 - 3,5 мільярда років тому", - сказав Блімастер.

Він підкреслив, що нові дані дозволяють встановити, як змінювався клімат в історії Марса, як змінювалася гідросфера планети.

Сліди стародавніх озер присутні у багатьох районах Марса - так, минулого року інший колектив дослідників виявив одразу три відносно невеликих озера. Але остаточно існування води на Марсі було підтверджено зовсім недавно - у 2008 році зонд "Фенікс" зумів отримати її із замерзлого марсіанського ґрунту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.