Росія побудує в Україні два атомні енергоблоки. Для себе

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 9.06.2010 11:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10429

Міністр палива і енергетики України Юрій Бойко і гендиректор держкорпорації “Росатом” Сергій Кирієнко підписали угоду про співпрацю в будівництві третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС).

Документ передбачає забезпечення російської стороною обсягів фінансування, необхідних для проектування будівництва та введення в експлуатацію третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, в т.ч. для оплату послуг та товарів, що поставляються з РФ до України, або закуповуються в Україні при умові часткового співфінансування українською стороною.

За словами Кірієнка, це довгостроковий контракт, який фінансуватиметься за рахунок кредитів російських банків.

"Ми розуміємо, що фінансування з українського боку не буде великим, тобто ми розуміємо, що основне фінансування забезпечуватиме російська сторона ... Якась частина - це буде домовленість між міністерствами фінансів, а якась - буде кредитами російських банків. Очевидно, що це будуть державні банки, тим більше, що поглиблено ця робота ведеться з російським "Сбєрбанком", який підписав відповідні угоди в Україні і має дочірній банк в Україні. Я вчора спілкувався з головою "Сбєрбанку" і він ще раз підтвердив, що "Сбєрбанк" готовий повністю фінансувати проект", - сказав він.

В свою чергу, президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський уточнив, що кредитна угода на добудову двох енергоблоків буде підписана окремо. "Кредитна угода буде підписана окремо, і там будуть передбачені конкретні механізми", - сказав він.

За словами міністра палива та енергетики Бойка, Україна матиме можливість гасити кредити, залучені на добудову двох енергоблоків за рахунок продажу електроенергії. "Забезпеченість кредиту, який виділяється російською стороною у нас є в повному обсязі. Це майбутня електроенергія зі станцій, які працюватимуть", - сказав він.

В "Росатомі" будівництво оцінюють в 5-6 млрд. дол.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.