Повернення заощаджень чи соціальне житло? Азаров дав доручення

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.06.2010 15:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10437

Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив ВАТ «Ощадбанк» активно кредитувати будівельні об’єкти.

Про це він заявив сьогодні під час засідання Кабінету Міністрів.

«Вчора мені знову довелося звернутися до теми відновлення в країні будівництва - житла в першу чергу. Про це я говорив в Ощадбанку. Я доручив цій державній фінансовій установі активно кредитувати будівельні об’єкти», - заявив Азаров.

Глава уряду відзначив, що за розрахунками експертів, для підтримання сталого економічного зростання і вирішення соціальних проблем в державі треба будувати принаймні по 15 млн. кв. метрів житла щороку: «І будувати не елітні квартири, а доступне соціальне житло», - зазначив Азаров.

Прем'єр-міністр доручив Віце-прем’єр-міністру України Віктору Тихонову і Міністру регіонального розвитку і будівництва України Володимиру Яцубі складати свої плани з підготовки нового будівництва на наступні роки, виходячи саме з таких орієнтирів: «І робити це дуже динамічно, оскільки 2009 рік, коли не було підготовлено жодного майданчика під нове будівництво, коли зупинилося проектування, може привести до провалу в будівельній галузі у наступні роки».

Як підкреслив Азаров, будівельникам треба допомогти, щоб вони перед собою ставили амбіційні плани і успішно виконували їх. «Обов’язково треба врахувати, щоб на новому будівництві виділялися ділянки під житло для самих будівельників. Будівельний комплекс ми завантажуємо не на рік-два, а на десятиліття. Отже, у тих, хто в ньому працює, мають бути стимули, перспектива і, зрештою, дах над головою в тому місті чи селищі, яке вони ж створюють», - заявив Глава уряду.

Замість післямови. Соціальне житло - це добре. От тільки питання як і за рахунок чого? Наразі очевидно, що «Ощадбанк» не має коштів, аби повернути заощадження населення, вкрадені владою у каламутній воді кінця перебудови.

І тим не менше, саме з цього джерела прем'єр має намір кредитувати соціальне житло. Чи не закінчиться цей благий намір банкрутством державної фінансової установи?

При цьому можемо також нагадати панові Азарову, що нині будівельні організації вже давно не комунальні і не державні. Там є цілком конкретні, заможні власники, які, між іншим, згідно з чинного законодавства, мають забезпечувати соціальні потреби найманих працівників. При чому, не за рахунок держави. Отже, посули роздавати будівельникам соціальне житло, яке фактично будується за рахунок платників податків - якось дисонує з поняттям соціальної справедливості і бюджетної дисципліни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.