На поверхні Місяця води в сотні разів більше, ніж передбачалося

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.06.2010 12:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10474

Американські вчені встановили, що концентрація води в мінералах, що утворюють місячний ґрунт, значно більша, ніж вважалося раніше.

Досі учені вважали, що вміст молекул води в місячному ґрунті не перевищує 1 мільярдної масової частки, як показали результати дослідження, води в місячному ґрунті від 65 мільярдних часток до 5 мільйонів за масою. За абсолютним значенням ця кількість води на Місяці відповідає кількості води у Великих озерах Північної Америки.

У своїй роботі команда вчених під керівництвом Френсіса Мак-Кубіна з Інституту Карнегі у США провели аналіз місячного ґрунту, привезеного на Землю в ході двох місій Аполлон.

Дослідження проводилося за допомогою високочутливого методу мас-спектрометрії, завдяки якому вдалося визначити вміст гідроксильних часток у складі апатитів - мінералів, що містять калій, фосфор і так звані рідкоземельні елементи. У цих мінералах вода перебуває не в молекулярній формі H2O, а у формі гідроксильних частинок ОН, що беруть участь в утворенні кристалічної решітки мінералу.

"Виявлені концентрації води в місячних породах дуже малі, і їх було важко зафіксувати до самого останнього часу, коли з'явилися нові аналітичні методики. Тепер ми можемо почати вивчати різні способи використання цієї води і розробляти більш детальні теорії її походження", - сказав геохімік Бредлі Джоліфф з Вашингтонського університету.

Відповідно до сучасних уявлень, Місяць утворився в результаті зіткнення небесного тіла розміром з Марс із Землею приблизно 4,5 мільярда років тому. Викинута в космічний простір в результаті такого зіткнення розплавлена матерія, що нагадує земну вулканічну магму, в кінцевому підсумку охолола і утворила природний супутник землі. У ході цього процесу частина води неминуче випарувалася в космічний простір, однак, на думку геохіміків, частина її повинна була бути зафіксована на Місяці в кристалізаційній формі всередині мінералів.

Як повідомлялося раніше, згідно з новою гіпотезою, висунутою вченими, Земля і Місяць могли утворитися на 120 мільйонів років пізніше, ніж вважалося.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.