Поверхню Марса більше 3 млрд. років тому покривав океан

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.06.2010 13:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10478

Співробітники університету Колорадо довели, що приблизно 3 млрд років тому третину поверхні червоної планети покривав океан рідкої води, в який впадали річки, а в атмосфері формувалися хмари і йшли дощі.

Гіпотетичний марсіанський океан був у півнчній півкулі, а північний полюс росташовувався приблизно в середині нього.

Група вчених під керівництвом Гаетано Ді Ахілле проводили своє дослідження за допомогою найбільш масштабного аналізу марсіанського ландшафту і ґрунту в історії, вони узагальнили всі відомі геологічні дані про поверхню Марса в єдиний масив інформації.

У своїй роботі вченим вдалося скомбінувати кілька тисяч одиничних аналізів осадових гірських порід, сформованих у долинах пересохлих марсіанських річок і перевірити вірогідність існування океану, підтримуваного глобальним кругообігом води на планеті.

У своїй роботі вчені вказують, що більше половини з 52 виявлених типів осадових порід, виявлених в дельтах річок, можуть бути відмітками кордону пересохлого океану, оскільки розташовані на одній і тій же висоті. Двадцять дев'ять з 52 річок у своїх дельтах були з'єднані безпосередньо або з океаном, або з декількома великими озерами на Марсі, або з резервуарами ґрунтових вод.

"У сукупності ці результати підтверджують теорії про кількість і час існування рідкої води на Марсі і вказують на наявність активної мережі долин, дельт і великого океану, які були компонентами кругообігу води на Червоній планеті", - сказав Ді Ахілле.

Всі ці дані були отримані в ході декількох місій штучних супутників Марса, організованих NASA і Європейським космічним агентством у період з 2001 року до теперішнього часу.

Площа океану, підрахована командою Ді Ахілле, становила 36% поверхні планети. При цьому весь обсяг води становив приблизно 124 мільйони кубічних кілометрів. Це приблизно у 10 разів менше, ніж обсяг усіх океанів Землі, притому, що Марс за розмірами складає трохи більше половини нашої планети.

Кілька великих озер, виявлених геофізиками, очевидно, були заповнені водою гігантськими вулканічними кратерами, які підживлювалися завдяки ґрунтовим водам.

"Найбільш важливе питання, на яке ми маємо намір знайти відповідь - куди поділася вся марсіанська вода. Відповідь на нього повинні дати наступні місії орбітальних апаратів", - підсумував учений.

Нагадаємо, у квітні повідомлялося про те, що учені надали результати досліджень, що доводять наявність води Марсі. Як стверджують вчені, лід на Марсі нещодавно розтанув і заново замерз, збільшивши розміри деяких з характерних ровів на поверхні планети.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.