Чоловіки більше за жінок страждають через складні стосунки, вважають вчені

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.06.2010 14:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10479

Вчені довели, що молоді чоловіки, які не перебувають у шлюбі, сильніше за жінок схильні до емоційних розладів під впливом погіршень або позитивних подій в близьких відносинах.

На емоційний же стан незаміжніх жінок найбільше впливає власне факт розриву або встановлення нових стосунків із чоловіком, повідомляється в статті, опублікованій в журналі Journal of Health and Social Behavior.

Автори дослідження, Анна Барретт (Anne Barrett) з Університету Флориди і Робін Саймон (Robin Simon) з Університету Уейк Форест (США), провели своє дослідження на підставі опитувань понад 1000 молодих хлопців та дівчат у віці від 18 до 23 років, як ще не вступили у шлюб і проживають у Флориді, США.

У своїй роботі вчені намагалися встановити відмінності у впливі стосунків з партнером на психічний стан людей різної статі, які не перебувають у шлюбі. Попередні подібні роботи, проведені з людьми, щоя вже уклали офіційний союз, не виявили жодних гендерних відмінностей в цьому плані.

Виявилося, що для неодружених людей, які переживають період дорослішання, позитивні чи негативні зміни у відносинах з партнером по-різному впливають на емоційний стан та психічне здоров'я в залежності від їхньої статі.

Так чоловіки, усупереч поширеним стереотипам, набагато сильніше жінок переживають охолодження і напруженість у стосунках, що часто виражається у зловживанні алкоголем і наркотиками. У той же самий час розквіт відносин дає набагато більше приємних емоцій чоловікам, ніж жінкам, а його сприятливий вплив на психічне здоров'я чоловіків виражено сильніше, ніж у жінок.

Автори дослідження пов'язують це з тим, що для молодих чоловіків їхні дівчата є єдиним засобом втамувати потребу в тісному спілкуванні. На відміну від них жінки бувають дуже близькі і довірливі у стосунках з членами своєї сім'ї та подругами.

Крім того, напруженість у відносинах з жінкою може зачіпати для чоловіка почуття самоповаги і власної унікальності.

"Наше дослідження показує необхідність обліку періоду життя певних категорій чоловіків і жінок при вивченні гендерних відмінностей у важливості близьких стосунків для психічного здоров'я", - пишуть автори у своїй статті, повідомляє РІА "Новості".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.