Янукович віддасть Фірташу газ, після слідства

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.06.2010 15:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10482

Україна має виконувати судові рішення відповідно до своїх міжнародних зобов’язань, однак при цьому ми повинні отримати чітку відповідь слідчих органів щодо цієї ситуації.

На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович сьогодні в інтерв’ю журналістам, відповідаючи на запитання стосовно рішення Стокгольмського арбітражного суду, який зобов’язав НАК «Нафтогаз України» повернути компанії РосУкрЕнерго 11 млрд. куб. м. газу.

«Україна, поза сумнівом, несе зобов’язання по всіх міжнародних угодах, які були підписані. Ми, безумовно, зобов’язані виконувати рішення європейських судів. Але, перш за все, ми повинні дати відповідь – де цей газ подівся, де він знаходиться. Для цього треба провести слідство», – сказав Янукович.

Саме тому, зазначив він, сьогодні порушено кримінальну справу. Президент сподівається, що найближчим часом слідчі дадуть відповідь на це запитання.

«Це, безумовно, вкрай важливо для нашої країни», – сказав Глава держави.

«Ми повинні дати відповідь, хто в цьому винен, хто приймав рішення, чи відповідають вони українському законодавству, це – зловживання, чи ще гірше», – зауважив Президент.

Між тим, депутат Верховної Ради від «Народної самооборони», член парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Тарас Стецьків здивований, що в Україні ще ніхто до цих пір не бачив рішення Стокгольмського арбітражу, за яким Україна повинна віддати «РосУкрЕнерго» 11 млрд. кубометрів газу.

«Ні українська держава, ні комітет Верховної Ради, до якого я входжу, ні журналісти, які займаються цим питанням, ні фахівці-експерти, — ніхто не бачив цього рішення», — заявив депутат.

«Що Стокгольмський арбітраж направив рішення «РосУкрЕнерго» і не направив його українській стороні, яка програла в цьому судовому спорі — це важко припустити! Але українська сторона і експерти стверджують, що вони не бачили рішення суду — це якась детективна історія!», — вважає Стецьків.

В зв’язку з цим «самооборонець» публічно запитує український уряд, міністра палива та енергетики Юрія Бойка та голову «Нафтогазу» Євгена Бакуліна: як таке могло статись, якщо за статутом Стокгольмської промислової палати, рішення суду одночасно доводиться до обох сторін процесу?

Стецьків вважає, що в такій ситуації можна допускати що завгодно, навіть те, що українська влада приховує це рішення. «Я так думаю, що тут можна припускати що завгодно, в тому числі і те, що спарка «Фірташ-Бойко» хоче за рахунок держави в черговий раз собі заробити грошей. Тому що в свій час ці 11 млрд. кубів газу були забрані у «РосУкрЕнерго» і за них було Росії заплачено. Тому мені дивно взагалі, як Стокгольмський суд міг прийняти рішення, за яким оплачений українською державою газ треба повернути «РосУкрЕнерго», яке за нього не заплатило Росії», — заявив депутат.

Стецьків також наголосив, що в українському газовому балансі немає 11 млрд. кубів газу, які можна було б повернути «РосУкрЕнерго». «І тут можлива багатоходова комбінація, спрямована на те, щоб просто знищити НАК «Нафтогаз України», як національну акціонерну 100%-во державну компанію», — вважає «самооборонець».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.