У Японії розробили прототип штучного мозку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.06.2010 12:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10492

Японські вчені розробили перший в світі прототип штучного розуму, синтетичний інтелект здатний обробляти гігантську кількість інформації.

Однак імплантувати мозок роботам і давати їм можливість мислити самостійно вчені поки бояться.

На сьогоднішній день роботи вже вміють дуже багато чого з того, що робить їх схожими на людей: ходити і бігати на двох ногах, розрізняти обличчя, підтримувати діалог, виконувати прохання, але, по суті, це поки лише подібні до людини комп'ютери.

Вченим з японського Національного інституту з дослідження матерії спільно з міжнародною групою вчених вдалося створити штучний інтелект в буквальному сенсі цього слова. Після того, як технологія біомолекулярного обчислення буде реалізована на практиці, машини отримають те, що на сьогоднішній день властиве тільки людині - здатність до творчості в найширшому розумінні.

"Новий спосіб обробки інформації за принципом нагадує роботу людського мозку. У голові кожного з нас мільйони нейронів постійно взаємодіють один з одним, одночасно обробляючи таку кількість інформації, з якою не впорався б жоден суперкомп'ютер", - повідомив керівник проекту фізик з Індії Анірбан Бандіопадхія.

"В основу принципу функціонування закладено скануючий пристрій у формі вістря, яке здається нерухомими, але насправді воно рухається, зчитуючи інформацію з носія. Розмір носія цієї інформації складає всього один нанометр, а молекули працюють, як клітини мозку. На моніторі комп'ютера їх можна спостерігати в тривимірному зображенні. Нова технологія дозволить вирішувати ті завдання, які були недоступні нинішнім обчислювальним системам ", - пояснив керуючий директор передового центру нанообчислень Японії Дайсуке Фудзіта.

Діагностика та лікування онкологічних захворювань - та сфера, де ці розробки планується застосувати перш за все. Дослідник Субрата Гхош пояснила: "Наша наступна мета - створення програмувальних молекулярних систем, які будуть вводитися безпосередньо всередину ракових клітин і трансформувати їх у здорові". За задумом, штучний розум повинен повторити еволюцію від найпростіших одноклітинних до самостійно мислячих високоорганізованих структур.

"Проте наслідки від потрапляння цієї технології не в ті руки можуть бути такими ж непередбачуваними, як і сам штучний розум", - підсумували автори дослідження

Нагадаємо, на початку травня повідомлялося, що американські фахівці з нанотехнологій створили і запрограмували робота завбільшки з одну-єдину молекулу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.