Державний орган з регулювання тарифів ЖКГ може з’явитися вже цього року

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 16.06.2010 17:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10498

В Україні питання регулювання тарифної політики у сфері житлово-комунальних послуг (ЖКП) у 2010 році планують перенести на центральний рівень, для чого буде створено незалежного регулятора комунальних послуг.

Про це в Харкові повідомила перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

За її словами, це буде орган, подібний до Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ).

Акімова відзначила, що завданням незалежного регулятора у сфері ЖКП має стати надання можливості приватному бізнесу на рівних з комунальними підприємствами брати участь у наданні послуг населенню, а також визначити "ринково орієнтований рівень" тарифів.

"Це якийсь середній рівень. Є спеціальні методики його розрахунку, які говорять, що якщо ви до нього доходите, ви не отримаєте ніякого прибутку. Але якщо ви знижуєте витрати, то різниця у вас залишається у вигляді прибутку. Стимул зі зниження витрат можна ввести через формулу розрахунку тарифів, через незалежного регулятора", - сказала Акімова.

За її словами, проект закону про незалежного регулятора у сфері ЖКП уже розроблено. Зараз щодо нього "проходять консультації, зокрема, і з міжнародними органами".

Акімова впевнена, що законопроект буде зареєстрований і розглянутий Верховною Радою вже цього року, оскільки уряд розраховує саме в 2010 році "почати його введення".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.