Томенко помітив, що у новому Податковому кодексі зник податок на розкіш

Автор/джерело -  © «ForUm»



Дата публiкацiї - 18.06.2010 01:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10513

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко (фракція БЮТ) заявляє, що анонсоване нинішньою владою реформування податкової системи не знайшло віддзеркалення в урядовому проекті Податкового кодексу і залишається лише на словах.

Урядовці собі подібних не образять

Про це він заявив, коментуючи проект Податкового кодексу.

Заступник голови ВР зазначив, що «новий Податковий кодекс від уряду Миколи Азарова з перших днів викликав велике зацікавлення і активно обговорювався у суспільстві та парламенті, хоча його ніхто не бачив». «Нарешті, цей документ зареєстровано у Верховній Раді України, і можна проаналізувати, які з гучних обіцянок так і залишилися обіцянками», - зазначив він.

Першою серйозною несподіванкою проекту Податкового кодексу Томенко вважає відсутність у ньому норми про введення податку на нерухоме майно. «Не дивлячись на недавні гучні заяви нової влади, зокрема прем'єр-міністра, на підтримку введення податку на розкіш, ця норма відсутня у зареєстрованому у Верховній Раді проекті Податкового кодексу», - повідомив він.

Політик звернув увагу на те, що ще у вівторок у пояснювальній записці, яка була зареєстрована у парламенті разом з проектом Податкового кодексу, містилася норма про «введення податку на нерухоме майно, що відрізняється від земельної ділянки (з 1 січня 2012 року - на житлову нерухомість площею понад 300 кв. м, з 1 січня 2014 року - на нежилу нерухомість). Проте вже у середу текст пояснювальної записки був змінений, і про згаданий податок у ньому взагалі не йдеться. «Тому сьогодні, в день розгляду документа, в його остаточній версії взагалі немає норми про введення податку на розкіш», - констатував політик.

Бютівець зазначив, що уряд Юлії Тимошенко двічі пропонував Верховній Раді розглянути проект закону про податок на нерухоме майно (нерухомість), який передбачав збільшення податків на квартири площею понад 150 кв. м, будинки понад 300 кв. м, садові і дачні будинки понад 100 кв. м і т. п., повідомляє «УНІАН».

«Тому цей так званий податок на розкіш голосувався у парламенті двічі (у березні та червні 2009 року – ред), проте і при першому, і при другому голосуванні за нього подали голоси тільки фракція БЮТ і частина фракції НУ-НС», - зауважив він. У той же час, за словами Томенка, багато урядовців і представників чинної влади наполягали на тому, що квартира площею до 300 кв. м не є розкішшю, так само як і будинок до 500 кв. м, а тому в заявах представників владі з'явилися цифри 300 і 500 кв. м відповідно, проте і це не відбито у запропонованому проекті.

«Цілком очевидно, що, перш за все, влада подумала про себе і вирішила не поспішати платити збільшені податки, тому розрекламована модель країни від Азарова-Януковича, у якій люди багаті поділилися б з бідними, з тріском провалилася. Це черговий приклад того, що новою владою активно реалізується виборча програма Президента, але з уточненням «Україна для «своїх» людей», - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.