Президент Янукович підтвердив стратегічний курс у Європу та здійснення реформ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.06.2010 16:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10522

Сьогодні відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича з членами правління «Ялтинської Європейської стратегії» Віктором Пінчуком та Олександром Кваснєвським

Вітаючи поважних гостей у Києві, Глава держави відзначив, що потужна і професійна команда прибула в Україну у дуже цікавий час – час змін. Віктор Янукович підкреслив, що зараз настав саме той час, коли є можливість реалізувати реформи, повідомляє прес-служба.

«Практично за всі роки незалежності в Україні сьогодні вперше з’явилася така можливість, тому що на всіх рівнях влади, починаючи від Президента, Прем’єр-міністра, коаліції в парламенті і місцевої влади у всіх регіонах, – це єдина команда, яка сьогодні може брати на себе зобов’язання і відповідальність», – підкреслив він.

Президент зауважив, що головною стратегічною метою була, є і буде інтеграція до Європейського Союзу. «Україна стратегічною метою поставила для себе інтеграцію в ЄС. Ми розглядаємо наближення стандартів життя людей в Україні до європейських, як невід’ємну частину інтеграції в ЄС. У багатьох напрямках, які сьогодні вже концептуально відпрацьовані, ці реформи розпочнуться у 2010 році», – сказав Янукович, додавши, що триває також і процес гармонізації українського законодавства з європейським.

Водночас Президент наголосив, що запроваджувані заходи «не данина моді на Європу в Україні. Ці кроки не мають політичного забарвлення. Це вкрай необхідні заходи, яких потребує сьогодні держава, суспільство. Фактично країна зупинилася у своєму розвиткові, адже не приймалися стратегічні рішення».

Під час бесіди Янукович звернув увагу присутніх на те, що за досить короткий період часу в Україні вже спостерігається покращення економічної ситуації. Він, зокрема, відзначив зростання експорту на 31%, імпорту – на 16%, ВВП – на 4,9%, ріст доходів населення і зменшення дефіциту бюджету поточного року при тому, що ще у березні цього року цей дефіцит становив близько 16%.

«Нам багато треба було зробити, щоб знизити дефіцит бюджету. Ми свідомо пішли на зобов’язання перед МВФ – знизити його поточного року до 5,6%, і прийняли такий бюджет. Зараз ми бачимо, що йдемо вже у цих параметрах. Тобто дефіцит не буде більше 5,6%. Скоріш за все, він буде меншим», – констатував Президент.

Янукович повідомив, що чинною владою нині опрацьовується довгострокова стратегічна програма розвитку як мінімум на 5 років. У перспективі – робота над десятирічною програмою. Він також підкреслив, що у 2011 році показник дефіциту бюджету планується не більше 3,5%, а у 2012-му – 2%.

Президент наголосив, що для суттєвого зменшення дефіциту бюджету, серед інших заходів, чинною владою було ухвалено рішення про скорочення видатків на утримання державного апарату всіх рівнів.

«Я почав із себе – добровільно прийняв рішення знизити удвічі посадовий оклад Президента. Відповідно, було знижено посадові оклади всіх чиновників», – зазначив він.

«Головне для нас – побудувати ефективну модель економіки. Для цього треба значно скоротити видатки бюджету і, відповідно, підняти доходи. Ми бачимо, як це можна зробити, і ми це робимо», – підкреслив Глава держави, додавши, що влада також свідомо пішла на скорочення державного апарату на 20% та зниження верхньої межі пенсії держчиновників.

«Ми зробили верхню планку, і за рахунок скорочення виплат підвищених пенсій перерозподілили кошти на тих, хто отримував дуже мізерну пенсію», – сказав Президент. Він також повідомив, що було проведено низку інших заходів, які дали можливість зекономити близько 14 мільярдів гривень.

Віктор Янукович також торкнувся теми боротьби з корупцією у державі. «Фактично, ми починаємо боротьбу з корупцією з нуля. В Україні законів про боротьбу з корупцією не було. Це також своєрідна реформа, яку ми вводитимемо поступово, крок за кроком посилюючи цей напрямок», – сказав він.

Як один із дієвих заходів боротьби з корупцією в Україні Глава держави назвав скорочення дозвільної системи. «Ми зараз вже намітили для себе план. Цього року скоротимо систему дозволів, ліцензій, які ускладнювали життя середньому і малому бізнесу в Україні, як мінімум на 50%. Тобто ми значно спрощуватимемо ситуацію з веденням бізнесу в державі, мінімізуємо вплив чиновників на цю надважливу сферу», – заявив Президент.

Говорячи про розробку та втілення реформ у державі, Янукович зауважив, що до цієї роботи були залучені авторитетні іноземні консалтингові компанії, використовується кращий світовий досвід, який адаптується до України. Він також повідомив, що практично з усіх напрямків реформ проводяться громадські слухання з метою залучення до цього процесу активної частини суспільства.

Глава держави також розповів про суть судової реформи, відзначивши, що вже цього року буде прийнято Закон про судоустрій і статус суддів в Україні. «Це також та робота, яку 20 років мої попередники не могли зробити. Я сам очолив цю роботу, створили серйозну робочу групу, що за три місяці відпрацювала дуже важливі закони, які вже прийняті в парламенті в першому читанні», – констатував Віктор Янукович. За словами Президента, до другого читання планується провести громадські слухання, консультації з Венеціанською комісією щодо цього законопроекту.

На завершення Президент відзначив, що завжди із задоволенням працював і готовий й надалі працювати разом із представниками «Ялтинської Європейської стратегії». «Ми із задоволенням з вами працювали і будемо працювати. Нам це дуже приємно. Ми розуміємо, що і як треба робити. Я вважаю, що від нашої співпраці завжди буде користь, – сказав він.

Александр Кваснєвський, у свою чергу, відзначив, що організація з великою зацікавленістю спостерігає за роботою Президента України Віктора Януковича та його команди, відзначивши її позитивні результати.

«Та політична стабілізація, яка спостерігається, дуже потрібна Україні. Вона дає певну платформу і для реформ, і для модернізації, і для розвитку відносин України як з ЄС, так і з іншими державами», – сказав він.

Кваснєвський також зазначив, що «Ялтинська Європейська стратегія» готова допомагати Україні у наближенні до ЄС. Він запросив Главу держави 1 жовтня 2010 року взяти участь у роботі щорічного зібрання членів «Ялтинської Європейської стратегії».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.