Янукович змінив голову Служби зовнішньої розвідки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.06.2010 16:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10523

Тепер замість кадрового професійного розвідника СЗР очолить регіонал-есбеушник, в минулому - замполіт-кадебіст.

Янукович звільнив голову Служби зовнішньої розвідки Миколу Маломужа

Президент України Віктор Янукович призначив Григорія Ільяшова головою Служби зовнішньої розвідки (СЗР).

Відповідний указ Президент підписав у п'ятницю, повідомляє його прес-служба.

Іншим указом з цієї посади звільнений Микола Маломуж.

Генерал армії України Микола Маломуж очолював СЗР з квітня 2005 року. До цього був радником третього президента України Віктора Ющенка на громадських засадах.

Микола Маломуж розпочинав свою військову кар`єру розвідника у бригаді спецназу ГРУ СРСР, спеціалізацією якої було проведення диверсійних операцій у тилу противника і знешкодження диверсійних груп у власному тилу.

Після служби в армії демобілізувався і вступив на юридичний факультет Київського університету. Відразу після закінчення навчання, Маломуж отримує пропозицію працювати в органах зовнішньої розвідки і з середини вісімдесятих починається його кар'єра кадрового розвідника. Звичайно, подібна пропозиція зумовило юридичну освіту, вільне володіння двома іноземними мовами, минула армійська служба в спецназі і розвинені навички комунікативного спілкування, настільки необхідні для успішної розвіддіяльності і, в першу чергу, - для агентурної роботи.

Протягом твривалого часу Маломуж спеціалізувався в області «розвідки з територій». Деякі джерела стверджують, що йому вдалося тоді отримати кілька важливих закордонних джерел, деякі з яких, до цих пір не втратили значення. У грудні 1991 Маломужу вдалося заховати картотеку агентурного апарату 1-го відділу КДБ УРСР, отриману в результаті розвідки з територій, від вивезення її тодішнім головою республіканського КДБ (майбутнім главою російської ФСК) Миколою Голушкою в Москву. Сьогодні стверджується, що ця картотека стала основою для початку роботи розвідки вже незалежної України не з нуля, а на основі добре підібраного, професійного закордонного агентурного апарату.

З початку 90-х років Маломуж почав працювати по лінії протидії міжнародним терористичним організаціям через розвідувальні канали. Згідно з інформацією, отриманою з джерел у СБУ, Маломужу навіть вдалося здійснити кілька успішних операцій. Однією з таких операцій стала масштабна «гра», яка дозволила отримати і реалізувати конкретну інформацію про намір однієї з ісламістських терористичних організацій створити базу на території України, з якої повинна була здійснюватися діяльність на країни Євросоюзу.

Призначення Маломужа в квітні 2005 року головою Служби зовнішньої розвідки, було позитивно сприйнято кадровими співробітниками СЗР, які вважали, що з його підвищенням з'являється надія створити спецслужбу світового рівня, яка займалася б не політикою, а захистом національних інтересів.

Григорій Ілляшов

Генерал-майор Григорій Ілляшов - народний депутат фракції Партії регіонів. Закінчив Сімферопілське вище військово-політичне училище (1982-86); Вищі курси контррозвідки КДБ СРСР (1988-90, м.Новосибірськ); Харківську філію Укр. академії держ. управління при Президентові України (2001).

1986-88 — служба в прикордонних військах КДБ СРСР Середньоазіат. прикордонного округу. 1988-92 — оперуповноважений особливого відділу КДБ СРСР Середньоазіат. прикордонного округу. 1992-2003 — служба в УСБУ в Луган. обл. 09.203-08.04 — начальник УСБУ в м.Ялті. 08.2004-03.05 — начальник УСБУ в Луган. обл.

Служба зовнішньої розвідки України є правонаступником департаменту розвідки Служби безпеки України щодо його зобов'язань, прав та обов'язків.

Як ми повідомляли, у четвер, 17 червня, подав рапорт про відставку генерал-лейтенант, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Віктор Гвоздь.

Ще раніше, у травні, у відставку з посади начальника Генштабу подав генерал Іван Свида. За даними ЗМІ, на цей крок він пішов під тиском адміністрації президента.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.