В Україні відсутня справедлива процедура щодо статусу біженця

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.06.2010 15:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10545

Міжнародна Амністія закликає Україну створити діючу систему надання притулку та започаткувати справедливу процедуру оформлення статусу біженця. Правозахисники кажуть, що Київ не виконує міжнародних угод у цій сфері.

Україна продовжує порушувати права біженців через відсутність справедливої та адекватної процедури надання притулку, наголошує Міжнародна Амністія. Понад те: в Україні немає чітко визначеного відомства, яке б опікувалося цією тематикою.

Міжнародні правозахисники зазначають, що унаслідок непорозумінь між політиками Державний комітет України у справах національностей та релігій, відповідальний за надання статусу біженця, був позбавлений цих функцій, а діяльність новоутвореної Державної міграційної служби також призупинена.

Однак регіональні міграційні служби продовжують приймати заяви від шукачів притулку, але далі вони «буксують». Тож протягом останнього року кілька сотень шукачів притулку залишаються без документів і їм не надають статус статусу біженця. А без документів, які б підтверджували законність перебування в Україні, їх постійно допікає перевірками міліція.

Лише кожен десятий прохач отримав статус біженця

Представниця Європейської ради у справах біженців Юлія Зельвенська каже, що українські правоохоронці необізнані з правами людей, зокрема тих, хто шукає притулку, тому ці люди весь час у небезпеці і ризикують бути депортованими з країни.

«В Україні немає геть чіткої процедури екстрадиції та іноді спостерігаються неоднозначні дії прокуратури. Тому права людей постійно порушуються», - наголошує Зельвенська.

Вона розповіла, що від початку незалежності в Україні 5 з половиною тисяч осіб просили офіційний статус біженця. Торік українська сторона задовольнила запити 10 процентів претендентів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.